Általában eléggé kezdőknek (is) való ételeket szoktam főzni, ez egy kivétel. Nem volt leányálom a rizspogácsák krémsajttal való megtöltése és zsemlemorzsába forgatása, és féltem attól, hogy sütés után/közben szét fognak esni és nem pirulnak meg eléggé olaj nélkül a sütőben. Az aggodalmam felesleges volt, a zsemlemorzsa megfelelő állagú lett, és a munkába vitelt is kibírta egy dobozban, oldalra dőlve. Úgyhogy a tapasztalatom az, hogy bár formázáskor úgy tűnhet, sok jó nem fog ebből kisülni, végül azonban „minden jóra fordul”.
Hozzávalók:
- 1 póréhagyma
- 1 közepes hagyma
- 10 dkg kerekszemű rizs
- 1 evőkanál olaj
- kb. 1 bögre zöldségalaplé
- 10 dkg cukkini
- 1 nagy marék reszelt sajt
- só, bors
- zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 7 dkg mangó
- 7 dkg krémsajt
- 1 tk lime-lé
- fél lime reszelt héja
A hagymát és a póréhagymát apróra vágom, és pár percig párolom az olajon, majd hozzáadom a rizst, átkeverem, és felöntöm a zöldségalaplével. Időnként megkeverem a rizst, és közben kislyukú reszelőn lereszelem a cukkínit és a rizshez adom. Addig főzöm, amíg a rizs megpuhul, és nem lesz rajta túl sok lé. Megkóstolom, ha szükséges, sóval, borssal ízesítem, belekeverem a reszelt sajtot és félreteszem hűlni. Közben a töltelékhez kis kockákra vágom a mangót, és lime lével és –héjjal együtt a krémsajthoz keverem. Végül összeállítom a pogácsákat, előveszek két tányért, és egy tapadásmentes tepsit (vagy kibélelek egy simát sütőpapírral). Az egyik tányéron a pogácsákat fogom formázni, a másikra zsemlemorzsát szórok. A tányérra teszem a rizs hatodát, kerekre ellapítom, a közepére teszem a mangós töltelék hatodát, és a szélét „felhajtom” rá. Lapos kerek pogácsát formázok belőle, megforgatom a zsemlemorzsában, átteszem a tepsibe, és előmelegített sütőben, 200-220 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 20 perc alatt megsütöm. Sütés előtt meg lehet spriccelni egy kicsit olaj-sprayvel. Salátával tálalom.
6 db lesz belőle (2-3 fős adag, étvágytól és a saláta mennyiségétől függően). Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése