2010. október 28., csütörtök

Körtés-gorgonzolás rizottó

Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni)

Hozzávalók:

  • 1 közepes vagy 2 kisebb hagyma
  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • kb. 12 dkg gorgonzola
  • kb. 15 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári)
  • 3 nagyobb körte
  • (olívaolaj)
  • só, bors
  • diónyi vaj
  • zöldség-alaplé

A hagymát és a szalonnát felkockázom, és ha szükséges, kevés olaj hozzáadásával pár percig sütöm (a szalonna süljön meg de a hagyma ne égjen meg). Hozzáadom a meghámozott és felkockázott körtét, kicsit sütöm, majd belekeverem a rizst, és miután opálossá váltak a szemek, hozzáöntöm a bort. Ha beszívta az összes bort, forró zöldségalaplevet adagolok hozzá, és folyamatos keverés mellett megfőzöm. Leveszem a tűzhelyről, belekeverem a vajat és a gorgonzolát, és ha szükséges, sózom, borsozom.

4 fős adag. (előételnek több)

0 megjegyzés: