2010. július 9., péntek

Nektarinos-joghurtos pohárkrém

A barackok közül a nektarin az egyetlen, amit szeretek, ebben persze nagy szerepe van a többinél vékonyabb, szőrtelen héjnak. mindig vannak kattanásaim, most azt hiszem a tejföl-joghurt-túró-mascarpone vonal. Még joghurt fagylaltot is készítettem, ami nagy szó, mert nincs fagyigépem, ami azért komoly visszatartó erő az otthoni fagylaltfőzést illetően.

Bár a végeredményen szerintem nem látszik, de a maradékok hasznosítása miatt készült ez a desszert. egyik nap crumble-t sütöttem, de sok volt a morzsa, úgyhogy volt egy doboz nyers, sületlen zabpelyhes morzsa a hűtőben. És tejfölt is csöpögtettem ki különböző dolgokhoz (és kivételesen még a savót is hasznosítottam). Natúr joghurt akad, és volt egy csomó nektarin is, amit cél nélkül vettünk a hétvégén. Desszert pedig kell legyen, mindegy, hogy focimeccs van, vagy a gilmore girls (szívek szállodája – anyám de rossz cím) újranézése.

Hozzávalók:

  • 4 maréknyi nyers crumble morzsa
  • 4 nektarin
  • natúr joghurt (én egy kis dobozzal raktam bele)
  • kicsöpögtetett tejföl/mascarpone
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • kevés (barna) cukor

Először megsütöm a morzsát, egy kis tepsibe terítem (én egy IKE-ás teflonos gyerekjáték tepsit használtam), és előmelegített sütőben, 200 fokon pár perc alatt ropogósra és illatosra sütöm. A nektarinokat felkockázom, és elosztom 4 pohár vagy üveg tálka aljára. A tejfölben/mascarponéban elkeverem a vanília-kivonatot és a cukrot (azt hiszem 2 púpos teáskanálnyit raktam bele), majd kanalanként hozzáadom a joghurtot. A krémet a nektarin tetejére kanalazom, és végül megszórom a kihűlt morzsával. tálalásig hűtőben tartom.

4 fős adag (bár mi ketten tüntettük el)

Én a tejfölt nagyon keményre szoktam hagyni kicsöpögni, mert így nem lesz még a cukortól és az egyéb dolgoktól (pl joghurt ez esetben) sem túl folyós. Nem mértem mennyi volt, szerintem térfogatra kb. a kétszerese a joghurtak.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • Zöldséges tostada II. A múltkori után egy újabb zöldséges tostada (hát igen van néhány csomag tortillalap a szekrényben, aminek közeledik a lejárata, úgyhogy bele kell húzni az elfogyasztásukba). Ha valaki vállalja a sok kis dobozkát, akár munkáb… Tovább
  • Almás káposztasalátaHasonló ehhez, de mégsem ugyanaz.Gyomorkímélőbb (nincsen benne nyers hagyma), és édeskésebb (és nem a cukortól, mint az eredeti verzió, amit én következetesen mindig hozzáadott cukor nélkül csinálok, hanem az almától). Körete… Tovább
  • Tojáskrémes reggeli burrito Végre egy olyan reggeli, ami sejtésem szerint nem 1500 kcal és nem leszek utána éhes egy óra múlva. Ébredés után egy darabig nincs étvágyam, ezért hétköznap elég soványan szoktam reggelizni, azért nem fogok korábban kelni, m… Tovább
  • Sütőtökös-marhahúsos pite Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a … Tovább

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Én is csak a nektarint szeretem a barackok közül :) Na, jó, néha még a sárgát megeszem, de az őszi a szúrós szőreivel... na, azt kihagyom :)

Lilla írta...

:-) jó hogy nem csak én vagyok ilyen "finnyás"

Felhőlány írta...

Nagyon ott vagy a poharas krémek gyártásában! :) Érdekes, én is a nektarint szeretem... kiütéses leszek az őszibarack szőrétől ha nem tudom lehúzni... :(
Az a zabpelyhes morzsa irtó jó a tetején, ki fogom próbálni! :))

Lilla írta...

köszi :-)