2012. január 14., szombat

Amerikai palacsinta II.

PALACSINTA1

Szerepelt már amerikai palacsinta a blogon (itt), az azt hiszem a Jamie Oliver-féle verzió, ez pedig Nigella süteményes könyvéből van. Ez az egyszerűbb, mert szét sem kell hozzá választani a tojásokat, csak minden hozzávalót kimérni egy tálba, és turmixgéppel, vagy kézi habverővel összekeverni.

A juharszirup és a ropogósra sütött szalonna pedig tényleg tök jól illenek az amúgy elég semleges ízű palacsintához. És a juharszirup sokkal kevésbé édes, mint vártam. Arra vajon hogy jöttek rá, hogy a juharszirup finom édes? Mert nem ám annyi, hogy megcsapolják a juharfát, és máris ott a mézszerű folyadék, koncentrálni kell, 40 liter fa nedvből lesz 1 liter szirup. Ez azért nem a véletlen műve, mint bedugni egy botot egy méhkasba és konstatálni, hogy a méheken kívül édes ragacsos valami is van rajta.

Hozzávalók:

  • 22,5 dkg liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg vaj megolvasztva
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • vaj vagy olaj a sütéshez
  • a tálaláshoz juharszirup és ropogósra sütött szalonna

Az összes hozzávalót egy tálba teszem, és kézi habverővel vagy turmixszal simára keverem. Kevés olvasztott vajon vagy olajon megsütöm (egy nagyobb serpenyőben egyszerre 3-4-et). Vagy kanállal cseppentem a tésztát a serpenyőbe, vagy az egész masszát átrakom egy kancsóba, és abból öntöm. Akkor kell a palacsintákat megfordítani, ha már hólyagosak, és a tetejük megszilárdult (közepes lángon sütöttem, 9 fokozatból 6-oson), a második oldaluknak maximum 1 perc kell. Juharsziruppal meglocsolva és ropogósra sütött szalonnával tálalom.

3 nagy vagy 4 kisebb adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Áfonyás palacsinta Még mindig amerika háziasszonya, Martha Stewart és az ő “American food”-ja. Gyorsan megvan, nagyon finom lédús az áfonyától, és még nekünk is sikerült munka előtt, hétköznap megcsinálni. Pedig általában csak pirítós és sajt… Tovább
  • Chocolate chip cookies Nem sütöttem még ezelőtt soha amerikai csokis kekszet, mert az egész keksz-műfaj kicsit távol áll tőlem. Ha már édesség, akkor valami tejszínes-habos torta/kanalazós desszert – persze ha megkínálnak valamilyen finom kekss… Tovább
  • Briós / kalács (laktózmentes) Ez nem a francia briós, rengeteg tojással és még több vajjal, ez egy sima kalácstészta, csak briós-os hangulatban voltam, és úgy formáztam. Illetve annyiban más, mint a nálunk megszokott kalácstészta, hogy nincsen benne semm… Tovább
  • Sajtos gofri sült csirkével (fried chicken and waffle) Ezt főzte nekem Levi a születésnapomon – én kértem, nem annyira magabiztos még(!) a konyhában, ezért mindig olyan ételt választok, ami újdonság, de tudom hogy simán megugorható annak is, akinek kevesebb a rutinja (meg úgyis … Tovább
  • Aszalt paradicsomos zabkeksz Van Mandynek egy nagyon jó sajtos keksze, már egy csomószor csináltam, néha csak sima lisztből, néha részben tökmagliszttel,  néha részben teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel. Most ennél egy kicsit nagyobbat tekertem ra… Tovább

0 megjegyzés: