2009. február 23., hétfő

Sárgarépa krémleves palacsintametélttel


Bár ez "csak" egy krémleves, a palacsintametélt miatt igen laktató. Könnyebb főétel illik mellé. A palacsintákat kicsi (18 cm lehet talán) serpenyőben sütöm ehhez, nem a rendes méretűben.
Hozzávalók:
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 liter zöldségleves (vagy 1 liter víz és 1 leveskocka)
  • 2 dl tej (tejszín eredetileg, de szerintem ebben felesleges kalória)
  • só, fehérbors
  • 1 evőkanál olaj

a palacsintához:

  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • kevés szénsavas víz
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • petrezselyemzöld
  • olaj

A megtisztított felkarikázott répát átforgatom az olajon, felöntöm a zöldséglevessel és megfőzöm. Kicsit hűlni hagyom, majd összeturmixolom. Hozzáöntöm a tejet (ha nem lenne elég sűrű a leves akkor egy kis liszttel vagy keményítővel elkeverve), sózom, borsozom és felforralom. A tojásokat, az olajat, a tejet és a lisztet a turmixszal elkeverem, annyi szénsavas vizet adok hozzá hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát kapjak. Sózom, borsozom. A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem, a hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágom, és mindhármat hozzáadom a tésztához. Kis serpenyőben megsütöm a palacsintákat. Ha kihűltek, feltekerem és csíkokra vágom. A palacsintametéltet külön tálkában kínálom a leveshez.

5-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


0 megjegyzés: