2009. április 17., péntek

Tejes zöldborsóleves

zoldborsoleves2

Azt hiszem ez a fajta borsóleves nem túl általános, nálunk azonban ez az egyedüli ismert. Amiben van már répa stb. az zöldségleves. A borsóleves csak borsóból készül. Most még mirelitből főztem, nemsokára jön a friss zsenge idei borsó, amiből még finomabb. A tej és a borsó nagyszerű párost alkotnak.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldborsó (tisztított tömeg ill. mirelit)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál olaj
  • kb. 6 dl tej
  • só, cukor
  • 1 csokor petrezselyem
  • levestészta

Az olajon átforgatom a borsót. Félrehúzom, megszórom a liszttel, és elkeverem. Visszateszem a tűzhelyre, annyi vizet öntök alá, hogy éppen ellepje a borsót. Sózom, cukrozom, és lefedve megfőzöm. Amikor félig megfőtt a borsó, hozzáadok 2-3 evőkanálnyi levestésztát, és azzal együtt főzöm készre. Amikor megfőtt a borsó, tejet öntök hozzá (kb. 6 decit, ki mennyire sűrűn szereti a levest), és egy csokor apróra vágott petrezselymet szórok bele. A tésztát lehet külön is főzni, és a végén hozzáadni.

6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sáfrányos karfiolleves Jelen állás szerint ez a legjobb karfiolleves. Az elismerés Gordon Ramsaynek jár, a “Vasárnapi ebéd”-ből van ugyanis a recept – amiben van pár olyan fogás, aminek nyilvánvalóan soha nem fogok nekiállni, de jó néhány “pofoneg… Tovább
  • Scone (édes zsemle teához) Nagyon régóta szemeztem ezzel a teasüteménnyel. Nem szeretem a lekvárt, de meglátva az ehhez hasonló képeket mindig megkívántam. Már csak azt nem tudom mi a fenéért vártam eddig az elkészítéssel. Nem egy nagy dolog ugyanis. … Tovább
  • Málnás smoothie Ehhez nem is fűznék sok kommentárt. Folyékony reggeli. Hozzávalók: 1,5 csésze* málna (vagy áfonya, vagy eper), lehet fagyasztott is 1 csésze tej 1 banán fél csésze joghurt opcionális: fél csésze jég *1 csésze = 2,5 dl Minde… Tovább
  • Clafoutis koktélparadicsommal Van egy szuper vega-szakácskönyvem (na jó, nem csak egy), abból van a recept. Öt perc alatt összekeverem, aztán megsütöm, a végeredmény meg tiszta ‘úá’. Tökéletes kombó. Hozzávalók: 20 dkg koktélparadicsom 2 tojás 1,1 dl… Tovább
  • Rizskoch-muffin Nem vagyok egy Stahl Judit-fan. Sőt. Nekem túl sok a vaj és a tejszín (hát ja ilyen is van) és túl szirupos. Elég régen betört a gasztronómiai piacra, én meg annál is régebb óta főzök, de eddig valahogy elkerültek a rece… Tovább

1 megjegyzés:

Kata írta...

Ez a férjem egyik kedvenc levese:)