2018. szeptember 18., kedd

Kakaós kevert sütemény (vegán/hagyományos)

IMG_20180721_183624_541

Eredetileg ez egy texas sheetcake recept(texasi tepsis torta), ami egy végtelenül egyszerű dolgot takar. Kakaós kevert tészta szögletes tepsiben megsütve és a tetején csokimáz. Mivel én hedonista vagyok, egyszerű csokimáz helyett csokikrémet szoktam a tetejére kenni. A linkelt receptben szereplő csokikrém negyede kell egy ekkora süteményre.

Ez egy igen picike “torta”, mivel mi egyedül esszük, én a hagyományos tojásos tésztás-krémsajtos krémeset, Levi pedig a vegán verziót, pár napig kitart egy ilyen kis sütemény. A recept nyilván többszörözhető, ha nagyobb adagra van szükség.  A tészta tökéletesen működik tojáspótlóval és szójajoghurrtal, a vegán változatban a tetejére tejmentes csokiból és szójatejszínből készült vegán ganache kerül.

Hozzávalók
  • 75 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál fahéj (kihagyható, a sajátomba sosem teszek)
  • 80 ml (72 g) napraforgóolaj
  • 90 g cukor
  • 80 ml tejföl vagy görög joghurt (szójajoghurt)
  • 1 nagy tojás (vagy ennek megfelelő tojáspótló)
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat (vagy kókuszos rum)
  • 1 evőkanál meleg víz
  • a forma kikenéséhez vaj / margarin és liszt

A sütőt előmelegítem 175 fokra és egy kis tepsit vagy sütőtálat (az enyém kb. 22x14 centis) kivajazok és kiszórok liszttel.

A lisztet, a kakaóport, a fahéjat és a szódabikarbónát alaposan összekeverem.

Egy közepes tálban habosra keverem a tojást, a cukrot és a az olajat.

A lisztes keveréket és a tejfölt felváltva belekeverem a tojásos keverékbe.

Végül belekeverem a vanília kivonatot és a meleg vizet. A masszát a tepsibe simítom és kb. 30 perc alatt megsütöm.

Ha kihűlt, mázat /csokikrémet kenek a tetejére, és tálalásig hűtőbe teszem.

0 megjegyzés: