2011. augusztus 21., vasárnap

Joghurtos tészta

A török büfékben kértem régen a “gyros-tálat” joghurtos tésztával, aztán valahogy elfelejtettem ezt a köretet, míg valamelyik nap bevillant, hogy de jó, és simán tudok itthon csinálni. Vagy legalábbis valami nagyon hasonlót, mivel a “titkos” receptnek nem vagyok birtokában (de szerintem olyan lett, mint az emlékeimben van).

Hozzávalók:

  • 10 dkg fusili (kisebb méretű)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors, szerecsendió
  • 1-2 teáskanál apróra vágott petrezselyem*
  • pár evőkanál görög joghurt vagy joghurt és tejföl vegyesen

A tésztát megfőzöm, és 2-3 evőkanálnyi görög joghurtban (vagy tejföl és joghurt 1:1 arányú keverékében) elkeverem a sót, a borsot, a szerecsendiót és a petrezselymet. A megfőtt tésztát leszűröm, hideg vízzel átöblítem és a joghurthoz keverem. A fokhagymát kevés olívaolajon pár másodpercig sütöm**, és a tésztához adom.

1-2 adag lesz belőle.

*aki szereti annak petrezselyem helyett menta

**ha valaki bírja a nyers fokhagymát, vagy nem zavarja a vele járó szag, ki is hagyhatja ezt a lépést, és nyersen belekeverheti a zúzott fokhagymát.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos babsaláta Megint GoodFood :-), mostanában vagy az újságokból főzök, vagy “klasszikusokat” csinálok meg újra, vagy csak összedobok egy salátát. Most majd emellé fel fog szerintem zárkózni a legújabb szakácskönyvem, Martha Stewart Ameri… Tovább
  • Könnyű káposztasaláta – “Végigfőzni a Meatless-t” Gyakran csinálok káposztasalátát (coleslaw-t), ez is hasonló, csak a nehezebb majonézes öntet helyett vinaigrette került a káposztára.Kicsit változtattam, az eredeti recept fodros kelt és lilakáposztát ír, nekem fejes káposz… Tovább
  • Sült polenta-csíkok (“polenta fries”) – “Végigfőzni a Meatless-t” Igazából “baked polenta “fries””, azaz polenta/puliszka csíkokra vágva, kevés olajjal meglocsolva és sütőben ropogósra sütve. Ugyanúgy lehet ketchupbe tunkolva enni, mint a hasábburgonyát. A képen a puliszka azért barnás kic… Tovább
  • Ananász-uborka salsa Tovább tartott ezt a kis ábrát elkészíteni, mint magát az ételt :-).Van fotó is, megmutatom azt is: A recept ismét Sarah Carey, és Everyday Food, csak én kihagytam a chilit, mert puhányok vagyunk. Nem jut eszembe semmi okoss… Tovább
  • Tejszínes karalábé - “Végigfőzni a Meatless-t” Mivel nem vegetarianizmust fogadtam, csak végigfőzöm a Meatless-t, ezért a köretek mellé sokszor húst fogok csapni. Nyilván egy kis tejszínes karalábé önmagában még nem ebéd (nekem legalábbis nem, ha nem akarok hobbit-módra,… Tovább

0 megjegyzés: