2010. április 6., kedd

Nagy esküvői torta-teszt – 1. rész

Szeptemberben házasodunk, időpont és hely már van, a vendéglista is eléggé késznek mondható, a fogyókúra megkezdődött. És azt hiszem mi vagyunk a legkevésbé besózva ezen az egészen (én legalábbis roppant nyugodt vagyok). elkezdtük az egész szervezkedés legjobb részét, a torta kóstolgatást (és nem én örülök ennek legjobban!).

Nézzük az igényeket: utálom a marcipánt és a cukorborítást is, szóval elég sok dolog – köztük a hagyományos esküvői torta (btw mi a francért hívják menyasszonyinak? addigra már asszony, és különben is a férj nem ehet belőle? vagy neki van külön vőlegényi torta???) kizárt. Van még pár gátló tényező: nem szeretem a fahéjat, a kandírozott akármiket, a bolti gyümölcstortákat úgy en bloc, Levi nem ehet diót, és közösen utáljuk a műhabos, semmilyen csak édes, szájpadlásra ragadó förmedvényeket (elnézést a kevés számú kivételtől, de nem vagyok nagy véleménnyel a cukrászokról, és azt hiszem ezzel egyetért kb. mindenki aki nem csak cukorfüggő, hanem normális alapanyagokat és valódi ízeket vár a desszertektől).

A szabályok roppant egyszerűek, veszünk annyi szelet tortát, ahányan vagyunk, mindenki eszik mindegyikből (illetve majdnem de erről később), pontozunk (0-10-ig) aztán átlagolunk. aztán lesz második forduló is, amikor hasonló torták hasonló eredményeinél egy ízből veszünk több helyen. Végül két tortát kell kihozni, 30 főre két torta elég lesz, ezért nem baj, ha nem szeretjük/ehetjük mindketten mindkettőt.

Ja és sósat is kell ezentúl kóstolni, elsőre az elmaradt.

Első kör: Pomáz, ex stern cukrászda (a filmstúdió oldalában)

Pozitívumok: van lisztmentes, cukormentes és laktózmentes sütijük is, a fagyi kínlatban pedig szerepel a joghurt, ami nálam a coolság fokmérője. A joghurt fagyi 100x királyabb, mint a joghurt és valami egyéb dolog. egyharmad rész növényi trutyi, kétharmad rész tejszín keverékkel dolgoznak. Ha jól emlékszem 285 egységbe kerültek.

1. Mozart torta

IMG_4916

Kakaós piskóta, csokikrém marcipándarabokkal, és marcipánizévela tetején. Általános elégedettség, egyetlen negítvum, hogy száraz volt a piskóta.

A pontszámok (én ezt kihagytam, ezért csak 5 db): 7, 8, 9, 8, 7.

Átlag: 7,8

2. Eszterházy torta

IMG_4915

Nagyon jó diós tészta és vaníliás pudingos krém, ami hugin kívül mindenkinek tetszett, ő furcsa módon valami “jó kis vajas krémre vágyik”, amire viszont én nagyon nem. Én azt a kandírozott izét lehagynám a tetejéről.

A pontszámok (ezt meg Levi hagyta ki a dió miatt): 8, 8, 7, 8, 8.5.

Átlag:7,7.

3. Fekete erdő torta

Ez az egyik kedvencem, csinálni is szoktam, nem is akárhogyan, szóval elég magas elvárásokkal indult. Mindenkinek tetszett, Évike utólag bundát kiáltott, és átszámolta az eredményeket, mert “nem igaz, hogy több pontot kapott, mint a Mozart-torta”. Cukrászdai meglepetés: finom volt a tetején a hab, nem a szokásos szutyok.

IMG_4914

A pontszámok: 9, 8, 7, 9, 8, 8.5.

Átlag: 8,25.

4.Trüffel torta

Szerintem nagyon finom csokitorta, a többiek szerint semmi extra csak egy csokitorta. Kellemesen csokis krém, semmi margarinos íz, vagy érzés, nuku szájpadlásra tapadás. Hátrány, hogy amikor oldalra borítottam, leesett a tetejéről a csokoládé-forgács

IMG_4912

A pontszámok: 6, 5, 5.5, 6, 5, 7.

Az átlag: 5,75.

5. Tojáslikőr torta

Gőzöm sincs milyen íze van a tojáslikőrnek, a többiek szerint olyan, mint ennek a tortának. Hát ha ilyen, akkor nem sok íze van. Édes meg sárga, ennyi. Cukorfüggőknek való. A legjobb a tetején a hab és a csokoládé-korong.

IMG_4913

A pontszámok: 4, 5, 6, 5, 5, 6.

Az átlag: 5,33.

6. Oroszkrém torta

Na ilyet sem gyakran szoktam enni, nem véletlenül. azért vettünk belőle, mert látszott, hogy nincs benne mazsola (ja igen, az is tiltólistás, nehéz velem, ez van). Ami nem látszott, és amin öcsi baromira kiakadt, a mindenféle kandírozott izé. Kategorikusan kijelentette, hogy ez kizárt. A tojáslikőrhöz hasonlóan jellegtelen, beazonosíthatatlan, csak függőknek.

IMG_4911

A pontszámok: 3, 4, 4, 5, 4, 3.

Az átlag: 3,83.

Hétvégén folytatjuk a következővel.

19 megjegyzés:

szepyke írta...

Szavazni kell, vagy csak a véleményünkre vagy kíváncsi?
Melyik cukrászda jön?
A Daubnert mindenképpen próbáljátok ki, messze a legjobb!

Lilla írta...

leginkább magunknak rögzítem a tapasztalatokat, hogy a harmadik után is emlékezzek még a véleményekre. :-)
meg aféle általános cukrászdakritika is.

és lesz daubner is :-) de előbb egy másik pomázi jön, amiért a falu lelkesedik. onnan még nem ettem semmit sem.
összesen minimum 4 lesz.

szepyke írta...

és melyikek ezek?

Lilla írta...

hát volt ez az 1. a következő a a pomázi midnenki lelkesedik érte hely (szegő vagy mi a neve), a harmadik az uccsó pomázi (végezzük ki az összes helyi helyet, ha már) és a negyedik a daubner. az még nincs túl messze.amúgy kb eza terület játszik - szentendrei hév vonala, batyitól szentendréig.

mandy tarragon írta...

nem kis fába vágtátok a fejszéteket, kitartást :)

szepyke írta...

A pilisben van egy nagyon híres, de szerintem bőven felejthető, az Emil..
Hatalmas híre van, gyönyörű, egyforma ízű tortákkal, viszont a krémesük nagyon finom!:)

Névtelen írta...

Szentendrei hév vonalán a csillaghegyi megállóhoz közel a Mátyás király utcában van a Cserfalvy cuki. Érdemes megkeresni. Ha már teszteltek...
Kicsit messzebb Római parton (asszem Nánási úton)a Cziniel pedig magasan ver a környéken mindent.
Várom a fejleményeket!
Titáti

Viki írta...

Örülök, hogy írsz erről, mert megkönnyíted a dolgomat, legalább nekem nem kell végigkóstolni az összes jónak mondott helyet. Nekünk is Szeptemberben lesz az esküvőnk de a mi helyzetünket az is nehezíti, hogy én cukorbetegként elvileg nem is ehetnék semmilyen "normál" sütit, és hát ahogy kérdezgettem egy-két cukrászdát, ők sem rajonganak az ötletért, hogy legyen egy diabetikus emelet is!!! Sok sikert, és várom a további eredményeket!
Viki

Crow írta...

Daubnerben az Eszterházy torta nagyon finom szokott lenni, a többi sütijük mostanában inkább a "csak édes, de semmi más íz nincs benne" kategória. Sajna a Czinieles sütikkel is ez volt a tapasztalatom, lehet, rosszat választottam.

Viki, próbáljátok ki a Cukormentes Övezet süteményeit. A XIII. kerületben a Balzac utcában és a III. kerületben a Lajos utcában, a Kolosy tér után van üzletük. Mindegyik süteményüknek ki van írva a szénhidráttartalma és a kalória értéke is és még jó ízűek is. Én nem vagyok cukorbeteg, de mégis az ő sütijeiket választom mostanában.

Lilla írta...

azért ez bájos, hogy "nem rajonganak" a cukormentes emeletért. állati idegesítő ez a magyar, "örülj hogy vásárolhatsz nálunk" hozzáállás.

Xaxi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Xaxi írta...

Szia Lilla,
először is gratula az esküvőhöz! :)
Másodszor a blogodhoz. :)
Harmadszor pedig: A mi esküvőnk tavaly augusztusban volt, és az újpesti Horváth Cukrászdából rendeltük a tortát. http://www.horvathcukraszda.hu Az esküvői torták között megtalálod a miénket is, a 2006/27-es volt. Kétfajta csokoládékrémmel a két különböző emeletén, körben pedig csokirudakkal borítva. Nem műhabos, szájpadlásra tapadós, sőt! Nálunk nagyon bejött és mindenki emlegette utólag, hogy milyen jó volt. Persze nem tudom, hogy mennyire esik még bele a földrajzi fekvésbe...

E.. írta...

Szia Lilla!

Most találtam meg a gasztro oldalon blogodat amihez ezúton is gratulálok:) Pomázi lévén (vagyis már csak voltam, tavaly elköltöztem onnan), örömmel láttam, hogy pomázi cukrászdákat tesztelsz:) Már várom a folytatást:) Pomázi vagy? Gratulálok az eskövűtökhöz...E.

Lilla írta...

köszi-köszi

én is tavaly költöztem el, de a szülők még mindig ott laknak, és az esküvő is ott lesz, ezért akarok a hév vonaláról torát választani, hogy ne kelljen vele annyit mászkálni.

Zsuci írta...

Gratulálok nektek! :-)

Nézz be hozzám, kapsz tőlem valamit!

Annie írta...

Kedves Lilla, eddig csak csenben szemléltem, de most kikívánkozik belőlem, hogy: mindenképpen menjetek el az Angelo-hoz a MOM parkba. Új értelmet nyer az esküvői torta. Főzött krémmel töltik a tortát a vajas krém helyett, amit a Daubner is többnyire csak növényi tejszínnel készült habbal javít fel. Az ízek nagyon vagányak (pl. mojitós), és külsőre nem az a cukormázas (mert bármennyire is elkérnek egy vagyont a "marcipán-bevonatért", az a legtöbb helyen csak psz massza, erre kérdezz rá külön, allergiásoknak jó hír, hogy mert mandula pl. nincs benne) egyenhabcsók, hanem modern, elegáns. Mi már rosszul voltunk, ha sütire gondoltunk a sok kóstolás után, de ez végre mindkettőnknek tetszett, és a venedégeknek is, mert mire felvágtuk, kettőnknek jutott egy szelet. Mi bevonatot sem kértünk, annyira mutatós volt minden nélkül, de pl. fehércsokimázat (is) kérhettek. Annyira más, és annyival jobb, hogy nem tudtam nem megírni: őket nem szabad kihagyni a tesztből.
Sok boldogságot kívánok.

Éva írta...

"Falu"...talán inkább város :D
Amúgy Szökőnek hívják a híres pomázi cukrászdát Lilluka! És viszek majd magamnak marcipánt, mert az kell az esküvőhöz :)

Lilla írta...

:-P hát kb. ilyen a névmemóriám...

B. Cukrász írta...

Szia Lilla!

Ez az ex stern cukrászda igazából Dunai Cukrászat.

Egy kis okosítás:

Mozart torta: a tetején nem marcipán IZÉ van hanem marcipán bonbon.

Eszterházy torta: Az a kendírozott IZÉ koktél cseresznye.

Trüffel torta: a csoki forgács nincs oda ragasztva, csak engedelmeskedik a gravitációnak. Ha nem tetszik ne döntsd oldalra.

Oroszkrém torta: Azért nincs benne mazsola mert a pomáziak nem szeretik, kandírozott gyümölcs pedig van benne csak lehet,hogy pont olyan szeletet fogtál ki amibe nem jutott.

Ui.: Ha nem tudsz valamit, hogy hogy hívják keress rá és ne mindenre az IZÉ szót használd.