2015. január 1., csütörtök

Kefires pogácsa – buttermilk biscuits

Decemberben elég henyélő üzemmódban voltam, most pár napja indultam be ismét a konyhában. Ezzel az ebéddel búcsúztattuk az óévet.
Csirke raguleves és “pogácsa”. Azért az idézőjel, mert ez nem pont az, amit mi pogácsának hívunk (semmi “ízesítő nincs benne, se sajt, se tepertő, se káposzta, gyorsabb is sokkal összerakni, de a végeredmény nagyon hasonló ízű/állagú).

Arról van szó, amit az amerikaiak buttermilk biscuitsnek hívnak. Oké a buttermilk az író – mivel az nehezen beszerezhető, ezért kaukázusi kefir – a biscuit a szótár szerint keksz, de ez nem keksz. Angliában a biscuit valóban kekszet jelent, Amerikában viszont pogácsát.

Egy 10 perc alatt összeállítható dologról van szó, amit frissen a sütőből kikerülve szoktak enni, levesekhez, egytálételekhez.

Én egy jó sűrű csirke ragulevest főztem mellé (hagyma, fokhagyma, apróra vágott csirkehús – ez akár maradék főtt vagy sült csirke is lehet – répa, kaliforniai paprika, szárzeller, borsó, tejszín, petrezselyem).

A “pogácsához”

  • 2 és 1/4 csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 85 g hideg, kis kockákra vágott vaj
  • 1 csésze kaukázusi kefir (író)

A sütőt előmelegítem 230 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
A lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverem egy tálban. Hozzáadom a vajat, és vagy gyorsan ujjheggyel, vagy az erre kitalált célszerszámmal* összedolgozom (késes robotgéppel is lehet). Akkor jó, ha sok kisméretű vajdarab van benne**. Egy kanállal vagy a kezemmel gyorsan hozzákeverem a kefirt. Épp csak álljon össze, a cél itt is az, hogy maradjanak benne vajdarabok (ettől lesz laza). Deszkára borítom, kb. 2-2,5 cm magas korongot formázok belőle. Kb. 5 cm átmérőjű szaggatóval köröket szúrok ki belőle, a maradékot csak összenyomkodom nem gyúrom, és folytatom, amíg el nem fogy a tészta. A pogácsákat tepsibe teszem, és 10-15 perc alatt megsütöm.

kb. 12 darab lesz belőle.

*pastry cutter ill. pastry blender a célszerszám neve.

**Attól lesz levegős, puha, és picit leveles, ha nem dolgozzuk agyon a tésztát. Ezért nem kell egy percig sem gyúrni, hosszasan kavargatni. Normális ha picit morzsalékos, és tényleg mindig csak annyira kell összenyomkodni, hogy éppen csak összeálljon. (A vaj megolvad a sütőben és “zsebet” képez, ettől réteges a leveles tészta is)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Briós/kalács Megkívántunk valami kalácsfélét, meg a nutella is nagyon régen ki van bontva (elég hihetetlen, de nálunk senki sem jár rá kanállal a kézben, mondjuk nálam ez kevésbé furcsa, mint egyeseknél). A bolti kalács-nutella páros v… Tovább
  • Sütőtökös falatok Téli előétel vagy koktél mellé falatka. Ismét Gordon Ramsaytől van a recept, elégedett vagyok az új szakácskönyvemmel, sok jó recept van benne. A kenyérszeltekre kerülő szalonnás tököt hús mellé köretnek is el tudom képzel… Tovább
  • Vöröslencsés kenyér Nem vagyok se nagy kenyér-sütő, se nagy kenyér-fogyasztó. Néha valahogy mégis megpróbálkozom vele (egyrészről hátha megszeretem a kenyeret, másrészről, hogy vajon tudok-e kenyeret sütni). Ez a lencsés kenyér nagyon finom l… Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább
  • Fahéjas-mazsolás csomócskák Néha – fogyókúrás meggondolásból és jófejségből – olyan sütit sütök, amiből garantáltam nem eszem egy falatot sem. Legalább nem hízom tovább, és így egyesek hozzájutnak néha a fahéjhoz meg a mazsolához (meg a lekvárhoz). E… Tovább

0 megjegyzés: