2015. január 30., péntek

Társasjátékok 12. rész – Carcassonne: Juhok és dombok

cc_juhok1

Megjelent a Carcassonne legújabb – 9.! – kiegészítője, a Juhok és dombok. Sőt egy új játék is a Carcassonne Déltenger. Ez utóbbi önálló játék, még nem döntöttem el, kell-e nekem vagy sem, úgyhogy a közeljövőben biztosan nem fogok írni róla. De a juhok és dombok már megvan, és több kört is lenyomtunk már vele.

Címszavakban

  • csak az alapjátékkal játszható
  • 18 lapka, 6 juhász, egy húzózsák és 18 birka(farkas) korong
  • ár: kb. 2500-3000 HUF
  • abszolút ajánlott
  • gyakorlatilag 3 minikiegészítő egyben
  • kiadták magyarul, úgyhogy magyar a doboz, a szabály, maga a játék pedig nyelvfüggetlen

Szóval ez gyakorlatilag 3 minikiegészítő egy dobozban. Nézzük mik ezek!

Juhok

Mindenkinek van egy juhász bábuja, és van egy húzózsák benne jó sok juh koronggal és két farkassal. A mezőkre letehetjük innentől a juhászunkat is, és húzhatunk a zsákból. Ha juh, letesszük, örülünk. Ha farkas, a juhok visszakerülnek a zsákba, a juhász pedig elénk. Minden alkalommal, amikor lapkát illesztünk ahhoz a mezőhöz, amin a juhászunk áll, dönthetünk: húzunk a zsákból, vagy kiértékeljük az eddigi juhokat. Ennyi. Ami tök jópofa, lehet szerezni egy csomó pontot a juhokkal, meg bosszankodni amikor farkast húzunk. Mert fogunk farkast húzni. Nekem például olyan érzésem van, hogy mindig csak farkast húzok.

Dombok

Ennek akkor van jelentősége, ha kiértékeléskor két vagy több játékosnak ugyanannyi követője van az adott várban /úton / mezőn. Akinek dombos lapkán áll valamelyik követője viszi az egészet, nem kell többségbe kerülnie. Nálunk erre még nem volt szükség, nem szoktunk ugyanazon az akármin állni. De több játékosnál jól jöhet.

Szőlőföldek

A képen látszik, hogy pár lapon szőlőföldek vannak. Ezzel a kolostorokból lehet sokkal több pontot kihozni. Minden egyes szőlőföld a kolostor körül + 3pont! Nagyon jó extra.

Szerintem érdemes beszerezni.

Meg nekem most már egy nagyobb asztalt kell beszereznem, mert ez a négyszemélyes kezd szűkössé válni a rengeteg kiegészítőtől.

0 megjegyzés: