2015. június 28., vasárnap

Mogyoróvajas brownie

BROWNIE3

Terveim szerint visszatértem a normál/rendszeres blogoláshoz, mert a lakáscsere / költözés / felújítás túljutott a legrázósabb szakaszon. Azaz végre megint van működő, főzőlappal-sütővel felszerelt konyhám. Nem mondom, el lehet főzögetni a mikró, elektromos grill, gofri/szendvicssütő trióval is, de nem az igazi. A zöldségfogyasztásom drasztikusan leesett, a feldolgozott szir-szar fogyasztásom meg megnőtt. Nem vagyok az a fajta, aki fog egy kupac répát és nyersen elrágcsálja… Hmmm… nem is tudom, hogy mikor ettem utoljára répát vagy póréhagymát.

Na majd most! Behozom az összes lemaradást – meg is sütöttem ma több mint egy-egy kiló kápia paprikát és padlizsánt.

A sok zöldség mellé kell süti is. De csak mert Egyeseknek komoly igénye van rá :-) Én egész nyáron ellennék egy csodálatos, kifogyhatatlan fagylaltos bödönnel.

Na jó, télen is.

Még pár hónapja rendeltem a netről a Dessert for two-t, csodálatos, kis adag sütemények, kekszek, pudingok, piték… vannak benne. Nem mintha nem tudnék egy nagyobb adag receptet leosztani 2 adagosra, ennél lényegesen bonyolultabb matematikai feladványokat is meg tudok oldani, de roppant kényelmes, hogy valaki már megtette helyettem, és kikísérletezte a sütési időket. És a könyv szerencsére gramm-ban is megadja a hozzávalókat, nekem már csak a sütési fokokat és a tepsiméreteket kell átváltani. Keksznél mondjuk ez utóbbival szerencsére nem is kell foglalkozni.

Ez abszolút Levi sütije, rémesen kakaós, édes, masszív, és mogyoróvaj van a tetején. Én nem bírom az ilyen töményen kakaós dolgokat, úgyhogy ez tökéletes adag, hogy kb két nap alatt elmajszolja.

Hozzávalók

  • 6 dkg vaj
  • 11 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1 nagy tojás (L-es)
  • 3 dkg liszt
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 evőkanál porcukor

A vajat, a cukrot és a kakaóport egy hőálló tálba teszem, és addig mikrózom, amíg a vaj felolvad. alaposan összekeverem, és pár percre félreteszem hűlni. Amíg hűl, bekapcsolom a sütőt (légkeverés, 160 fok), és egy kis tepsit (az enyém 14x20 cm) kibélelek sütőpapírral. Ehhez a legegyszerűbb először kicsit kivajazni a tepsit, majd belesimítani a sütőpapírt, a vaj szépen a helyén tartja a papírt.

A vajas kakaós keverékhez adoma  tojást, alaposan összekeverem, majd a tetejére szitálom a lisztet, és csak addig keverem, amíg homogén lesz.

A tésztát a papírral bélelt tepsibe simítom.

A mogyoróvajat mikróban kicsit megmelegítem, hogy folyékonyabb legyen, majd belekeverem a porcukrot.

A mogyoróvajat a tészta tetejére kanalazom, és egy kés hegyével, vagy fogpiszkálóval márványosra keverem.

22-24 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha  a közepe még puha és morzsálódós, a teteje pedig fényes (azokon a részeken, ahol kilátszik a mogyoróvaj alól a tészta).

Hagyom teljesen kihűlni, majd kis kockákra vágom.

8 kis kocka lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Körtés-csokoládés táska Gyalázatosan egyszerű a recept, a munkahelyünk mellett egy boltban találkoztunk egy körtés-csokoládés péksüteménnyel, és bár én a körtét sajttal, sós ételekben szoktam enni, ez azért… Lecsúszik na. Mit lecsúszik, reprodukáln… Tovább
  • Sültpaprika krémleves A heti Zöldségkosárban jött egy csomó kápia paprika, amivel valamit kezdeni kellett, mert ahhoz sok volt, hogy reggelire szendvics mellé elmajszoljam (azt hiszem 13 darabot kaptam…). Mandy küldte Zamat és Illat linkjét, hogy… Tovább
  • Currys cukkinileves Újabb szakácskönyv-avató recept. Azt leszámítva, hogy nem eszem tengeri dolgokat és disznóhúst, abszolút végigfőzhető könyv az Everyday Food – Great Food Fast (és ez azért elég nagy szó szerintem). 250 gyorsan elkészíthető r… Tovább
  • Limoncello-s kuglóf Már háromszor vagy négyszer készítettem, úgyhogy abszolút megkapja a “bevált” jelzőt. Egy kis keverem-kavarom, némi csokoládé a tetejére, és kész is a tökéletes őszi hétvégi uzsonna. Meg ugye a kedvenc főrendem mellé (Earl G… Tovább
  • Ananász-uborka salsa Tovább tartott ezt a kis ábrát elkészíteni, mint magát az ételt :-).Van fotó is, megmutatom azt is: A recept ismét Sarah Carey, és Everyday Food, csak én kihagytam a chilit, mert puhányok vagyunk. Nem jut eszembe semmi okoss… Tovább

0 megjegyzés: