2015. április 4., szombat

Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t

Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - mert valami fehérje kell a rizs és a zöldségek mellé).

Shiitake-t az Intersparban és az Auchanban szoktam venni. Egyféle dobozméret van, nem néztem meg hány gramm az adag, ezért a mennyiség dobozban van megadva.

Két ponton változtattam: a gyömbér változatlanul felejtős, és szójabab (edamame) helyett borsót használtam. Az is zöld meg hüvelyes, és van a sarki kisboltban is, nem kell érte átmenni a város másik felére (+mivel kevés helyen árulják jó drága is).

Ha van maradék rizsünk, különösen gyors, ha nincs, elő a főzőtasakossal (ha jól számolom most 5 féle rizs van itthon, abból az egyik főzőtasakos thai jázminrizs, pont az ilyen ételekhez).

Hozzávalók

  • 2 adag főtt rizs (egy főzőtasaknyi, az főtés előtt 125 g)
  • 1 doboz shiitake gomba, felszeletelve
  • 1 kisebb csésze borsó (kb. 1,2 dl)
  • 2 tojás (L-es)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 újhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 2 evőkanál citrom- vagy lime lé
  • kb. 2 teáskanál olaj (semleges ízű, pl. napraforgó)
  • 1-2 evőkanál szójaszósz
  • só, bors

A tojásokat felverem egy tálba, sózom, borsozom, és villával összekeverem. Egy nagy serpenyőt közepes lángon felmelegítek. Beleöntöm az olaj felét, majd a tojást, és pár perc alatt megsütöm. Az így kapott nagy omlettet átcsúsztatom egy tányérra, feltekerem, és csíkokra vágom.

A serpenyőt visszateszem a főzőlapra, és magasabb hőfokra állítom. A maradék olajon pár percig sütöm a gombát és a zúzott fokhagymát. Közben kicsit megsózom. Hozzáadom a rizst, a borsót, az újhagymát, a szójaszószt és a csíkokra vágott omlettet, és kevergetve pár percig főzöm, amíg minden átmelegszik.

Azonnal tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött paradicsom Este születésnapi dőzsölésre mentünk, ezért könnyű ebédet terveztem. Egy ideje keringett már a fejemben a töltött paradicsom, aztán némi google-zás után megtaláltam a szimpatikus változatot fűszerkert-nél. Igazából csak ad… Tovább
  • Kókuszkrémes zöldségragu Hoztam két doboz kókuszkrémet Hollandiából, mert olcsó volt, és mert nálunk sajnos nem terem minden sarkon (és ahol van ott is drágább). A kókusztej is finom, és intenzív ízű meg minden, de a kókuszkrém… hmmm… a magamfajta … Tovább
  • Csirkés pite Elég hihetetlennek tűnik, hogy csirkecomb, kukorica, burgonya és tejszín, ráadásul nem mikroszkopikus adag, és csak 500 kcal, de csak nem számolták el a goodfoodék a dolgot. Ennek fényében különösen durva, hogy a stahl-gyo… Tovább
  • Gnocchi gombával Hozzávalók: 50 dkg gnocchi 50 dkg gomba 2 dl 10%os főzőtejszín 1 kis hagyma fél pohár fehérbor 1 teáskanál olaj kb. 8 dkg sovány reszelt sajt A gombát felszeletelem és a hagymát apróra vágom, egy ser… Tovább
  • Túrós bukta Ez nem olyan, mint a menzákról ismert lekváros bukta – hatalmas, csupa tészta, és meg lehet tőle fulladni… Egyik sokkoló gasztro élményem a menza-pékség vonalon előforduló hatalmas, hot dognyi bukta. Az én buktám, könnyű l… Tovább

0 megjegyzés: