2011. december 11., vasárnap

Laskagombás rizottó

IMG_7967

Részletesen nem írom le, megszámlálhatatlanul sokszor szerepel már a rizottó-főzés a blogon, van hol utána nézni (nem mintha túl bonyolult lenne). Egy könnyű zöldséges ebéd a sok hús-sütemény trakta közt.

Hozzávalók:

a rizottóhoz:

  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • zöldség-alaplé
  • 0,5 dl fehérbor
  • petrezselyem
  • diónyi vaj
  • 1 marék reszelt parmezán + kevés a tálaláshoz
  • (só, bors)

a gombához:

  • 25-30 dkg laskagomba
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma

A rizottót megfőzöm a szokásos módon. Közben elkészítem a gombát: a vajat felolvasztom, rádobom a megtisztított, összevágott gombát és a zúzott fokhagymát, és nagy lángon addig sütöm, amíg megpuhul (ekkor ereszt egy csomó levet), majd megpirul kicsit (előbb-utóbb elpárolog az a sok nedvesség, és elkezd pirulni, célszerű teflon-serpenyőt használni hozzá). A majdnem kész rizottóba belekeverem a gombát, készre főzöm, befejezem (vaj,sajt a végén).

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült zöldséges tészta Ez anyám szerint nyilvánvalóan roppant éretlen dolog, pláne hogy közzé is teszem a gondolataimat, de az orecchiette szerintem olyan mint egy kis pesszárium, esetleg óvszer, de leginkább pesszárium. Ami elég vicces. A neve am… Tovább
  • Csirkés-sütőtökös gnocchi Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) gnocchi 25 dkg kockákra vágott csirkemellfilé 80-90 dkg sütőtök (héjastul) 2 dl főzőtejszín (10%-os is elég) 2-3 marék sajt 1 nagy hagyma 7-8 dkg húsos szalonna só, bor… Tovább
  • Sajtburger grillezett ananásszal Azt hiszem lassan ideje áttérnem a taco-ra és hasonlókra a hamburgerekről :-) Azért még van pár ötletem, de lehet, hogy visszább lépek a heti kettőről… Totál fura érzés, hogy a húsfogyasztásom fele marhahús, mondjuk ez a ta… Tovább
  • Brokkolis tészta Holnap estig szalmaözvegy vagyok, mert alapból kizárt, hogy síelni menjek, de most, hogy a testem kb. 60%át csalánkiütés borítja végképp semmi kedvem kimenni a hidegbe. Ráadásul olyan ruhában, amiben nem lehet vakarózni. No… Tovább
  • Kéksajtos karfiolleves Minimalista leves, pont az ilyen ocsmány nyálkás napokra, mint ami ma van. Állatira elegem van a télből, utálom a télikabátot, a csizmát, hogy ha kilépek az utcára folyik az orrom, a bőröm vörös és száraz, a kezem nemkülönb… Tovább

0 megjegyzés: