2012. március 12., hétfő

Ananászos muffin

muffin2.jpg
Bedöglött a robotgépem, a habverő, az aprító és a turmix hiánya pedig hatással van a konyhai ténykedésemre. Különösen sütemény/desszert fronton. Kézi habverőm van, meg a két erős kezem. Nincs tejszínhab, csak puding, kevert-  kelt- és omlós tészták. Ami biztos nem tűnik annyira “csak”-nak. De nekem ez csak, de még nem találtam ki a megoldást a habverő-krízisre: vegyek egy teljesen új gépet, vagy a szervizben a mostanihoz egy új motort. Mondjuk először ki kéne derítenem, hogy ez utóbbi mennyibe fájna. Állati idegesítő, hogy amire 2 év garancia van, az 2 év és 1-2 hónapnál romlik el.
Ennek megfelelően a hétvégi desszert egy egyszerű muffin volt Stahl Judit Gyors muffinok könyvéből, persze sokkal kevesebb cukor felhasználásával. És a fahéjat könyörtelenül kiirtottam a receptből.
Hozzávalók:
  • 3 dl apróra vágott ananász (előbb vág, aztán mér!)
  • 20 dkg puha vaj
  • 13 dkg cukor (20 van az eredeti receptben)
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál citrom- vagy narancslé
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • + esetleg 1 kávéskanál ananász-aroma, én raktam bele, de a végeredményen szerintem nem változtatott.
Az ananászt nagyon alaposan lecsöpögtetem, egy 12 lyukú muffin-tepsit kibélelek papírral, és a sütőt előmelegítem 180-190 fokra. A vajat habosra keverem a cukorral, majd egyenként beledolgozom a tojásokat. Hozzáadom a citromlét, a vanília-kivonatot (az ananász-aromát) és a sütőporral kevert lisztet, és simára keverem. A tészta felét elosztom a tepsi mélyedéseiben, a maradékba belekeverem az ananászt, és a tepsibe kanalazom az ananászos tésztát. Kb. 30 perc alatt megsütöm.
12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kakaós krémsajttorta Minimális kommenttel: ‘úá’ és  habos-kókuszos-kakaós túrókrém állati jó. Már egy ideje gondolkoztam azon, hogy miért mindig túrós-mazsolás, meg túrós-citromos/citrusos (egyik sem kedvenc), és miért van, hogy a túró-cso… Tovább
  • Sütőtökös whoopie pie Avagy sütőtökös “juhé süti” – a történetről bővebben itt. Levinek készült a hihetetlenül lelombozó szombati dolgozás “örömére”. Nála mondjuk minden süti “juhé” (folyamatosan édességfüggőnek állítom be a blogon, ami…. hmm…..… Tovább
  • Gofri I. Egy ideje vágytam már egy olyan gofrisütőre, ami nem téglalap, hanem cikkekből álló gofrit süt. Pár hét mászkálás után sikerült is beszerezni a készüléket (hosszabban itt). Most elindult a próbálgatás és a kísérletezgetés a … Tovább
  • Isler–‘nut free’ Szóval olajos-mag mentes isler. Ami persze nyilvánvalóan csalás, de sikerült igazán hozzám illő társat találni. Még allergia-szempontból is. Nálunk ugyanis MINDENKI asztmás és/vagy allergiás és/vagy ekcémás. Még a kutya is. … Tovább
  • Meggyes-mákos benyomott keksz Még mindig thumbprint cookie :-) és még mindig nem untam meg. Van még pár kombináció a fejemben ezügyben. Ms Poppy közzé tett nemrégen egy felhívást, hogy süssünk-főzzünk könyvből. Én meglehetősen gyakran szoktam könyvből… Tovább

3 megjegyzés:

Erika írta...

Stahl Judit tudja a módját, 20 dkg cukor. Én még a 4 tojást is sokallom, hasonló módon készítem én is a muffint de csak 1 tojással...Próbáld ki, hátha úgy is bejön! Amúgy nagyon csinos muffin, szép pofás a teteje, nem lapos!

Lilla írta...

és még a tetejére ken 20-25 dkg cukorból cukormázat... tehát a 40-45 helyett raktam bele 13at

Erika írta...

széép:))