2012. március 3., szombat

Zabpelyhes-csokis keksz


Levi sütött nekem kekszet :-) (meg magának is, nyilvánvalóan nem egyedül ettem meg az egészet). Valamelyik nap este négy dolog futott egyszerre a kb. 4 négyzetméteres konyhában, ebből ez volt az egyik, és ezt megcsinálta helyettem. Akkora boszorkány nem vagyok még én sem, hogy vacsorát csináljak, húst és köretet főzzek másnapra és még kekszet is süssek egymagam egy időben. Meg amúgy is. Nem csak nekem van fenntartva a főzés.
A recept a Stahl – Gyors édességek-ből van, fahéj helyett csokoládé-darabokkal. Mert a fahéj rémségesen rossz. Persze csökkentett cukorral.
Hozzávalók:
  • 7,5 dkg zabpehely
  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg barnacukor (10 is elég lett volna, 15 van eredetileg a receptben)
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál tej
  • 10 dkg apróra vágott csokoládé
Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeveréssel), és két tepsit kibélelek sütőpapírral (vagy egyet, és egymás után sütöm a két adagot). Egy tálban összekeverem a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát és a cukrot. Kis lángon összeolvasztom a vajat a mézzel, és a lisztes keverékhez öntöm. Belekeverem az összevágott csokoládét és a tejet. A tésztából kanállal kis kupacokat teszek a tepsibe, kicsit lelapítom őket, és 12-15 perc alatt megsütöm.
2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Benyomott kekszek avagy thumbprint cookie, azaz ujjlenyomat keksz. De szerintem láttam az egyik Lajos Mari könyvben is boszorkánypogácsa néven. Elképesztő mennyiségű (és fajtájú) thumbprint cookie recept/kép van a neten, és az egyik angol s… Tovább
  • Cheesecake aka túrótorta “muffin” Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát… Tovább
  • Zabpelyhes, csokis keksz Nagyon jó állagú, és a zabpehely miatt talán nem is olyan egészségtelen ropogtatnivaló. Egy könyvvel fotelba kucorodós délutánra tökéletes uzsonna egy pohár tejjel. A csokoládé helyett, vagy mellett lehet bele mazsolát, mogy… Tovább
  • Mogyorógrillázsos keksz Az első Segítsüti füzetből van a recept, Ízbolygó mogyorós kekszét sütöttem meg némi változtatással. Én tényleg szeretni akartam az aszalt áfonyát, de túlságosan mazsolaszerű, az meg huszonakárhány éve felejtős, és kipiszk… Tovább
  • Rumos trüffel (laktózmentes)Elfelejtettem lefotózni, de mivel az esküvőre készült a vendégeknek (egy másik bonbon társaságában, kis kék dobozban mindenkinek a tányérja mellé téve), talán érthető, hogy miért… A recept elég nagy mennyiség (az eredeti hár… Tovább

3 megjegyzés:

NYAMMM írta...

Kedves Lilla! "Meglepetés" vár a blogomon:)
http://www.nyammm.hu/2012/03/az-elso-dijam.html

Marcsi írta...

Most akkor sütőpor vagy szódabikarbonát?

Lilla írta...

szódabikarbóna, ki is javítom. de meggyőződésem hogy bármelyikkel jónak kell lennie :-)