2012. július 16., hétfő

Vichyssoise – hideg póréhagyma-krémleves

Vannak mindenféle közhelyek, hogy “a legegyszerűbb dolgok a legjobbak”, meg a nagyképűségek, hogy ugyan már “ezt bárki meg tudja csinálni” meg “bárkinek eszébe jut”.

Én bevallom, hogy bár szoktam póréhagyma-krémlevest főzni, és sokszor öntök bele egy kis tejszínt, nem én találtam ki ezt a receptet, sőt valószínűleg soha nem is jutott volna eszembe.

Eszébe jutott viszont Louis Diat-nak, a Ritz-Carlton főszakácsának az 1900-as évek elején, hogy az anyjától tanult póré-burgonya levest (főhősünk nyilvánvalóan francia) felturbózza egy kis tejszínnel, és hidegen, snidlinggel megszórva tálalja. Diat szülővárosa, Vichy után nevezte el a levest Vichyssoise-nak.
A recept egyébként Martha Stewart Martha’s american food-jából van.

Hozzávalók:

  • 1 kiló póréhagymának a fehér része (ez nekem 4 nagyon nagy volt)
  • 23 dkg burgonya (20-25, ahogy sikerül)
  • 3,5 csésze* csirke alaplé (ha nem házi, akkor DM-ben kapható bio leveskockából 1 db + víz)
  • 2 csésze víz
  • 3/4 csésze tejszín
  • snidling

* 1 csésze = 2,5 dl

A póréhagymát hosszában félbevágom, és felkarikázom, a burgonyát meghámozom és felkockázom. Az alaplevet a vizet, a pórét és a burgonyát egy fazékba teszem, kicsit megsózom, felforralom és 20-25 perc alatt puhára főzöm. Félreteszem hűlni, majd nagyon alaposan összeturmixolom. Addig kell turmixolni, amíg teljesen homogén lesz (ez és a tejszín együtt adja a szuper-selymes állagát). Végül belekeverem a tejszínt és behűtöm (2 óra-2 nap). Tálalás előtt ellenőrzöm a sűrűségét, és ha szükséges, adok még hozzá vizet, (hűtött) poharakba szedem, és a tetejét megszórom snidlinggel.

4 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirke Az eredeti angol recept „bolond-álló”-nak titulálta ezt az elkészítési módot, nos ez igaz is nagyjából. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom lesz a végeredmény. A hús omlik le a csontról, nincs kiszáradva, és a … Tovább
  • Zöldségcurry kókusztejjel A karácsonyi folyamatos dőzsölés és húsevés után könnyű zöldséges étel kellett. Nem szeretem a csípőset, ezért enyhe curryt használtam, persze aki bírja és szereti, készítse erőssel, vagy tegyen bele némi chilipaprikát az … Tovább
  • Brassói aprópecsenye Próbáltam utánanézni, hogy milyen az „igazi” brassói, azonban kb. minden cikk mást említett: a hús vágását (azaz csíkok legyenek), a hús és a burgonya együtt sütését, a majorannát, a hús adott részének használatát… Nem tis… Tovább
  • Mustáros lazac Minimális erőfeszítéssel (és ügyességgel) rengeteg dicséretet lehet bezsebelni ezzel az étellel. A lazacot általában eleve szeletekre vágva árulják, ezért mindössze annyi vele a dolgunk, hogy megkenjük őket mustárral, és p… Tovább
  • Sütőtökös burgonyapüré Olyan, mint egy bébi-étel: édeskés, színes és püré. Egyszerű és nagyszerű. Fűszeres húsokhoz kiváló köret (sült oldalashoz például), de még magában is el lehet belőle majszolni egy nagyobb adagot. Lehet bátrabban is fűszer… Tovább

0 megjegyzés: