2012. július 16., hétfő

Vichyssoise – hideg póréhagyma-krémleves

Vannak mindenféle közhelyek, hogy “a legegyszerűbb dolgok a legjobbak”, meg a nagyképűségek, hogy ugyan már “ezt bárki meg tudja csinálni” meg “bárkinek eszébe jut”.

Én bevallom, hogy bár szoktam póréhagyma-krémlevest főzni, és sokszor öntök bele egy kis tejszínt, nem én találtam ki ezt a receptet, sőt valószínűleg soha nem is jutott volna eszembe.

Eszébe jutott viszont Louis Diat-nak, a Ritz-Carlton főszakácsának az 1900-as évek elején, hogy az anyjától tanult póré-burgonya levest (főhősünk nyilvánvalóan francia) felturbózza egy kis tejszínnel, és hidegen, snidlinggel megszórva tálalja. Diat szülővárosa, Vichy után nevezte el a levest Vichyssoise-nak.
A recept egyébként Martha Stewart Martha’s american food-jából van.

Hozzávalók:

  • 1 kiló póréhagymának a fehér része (ez nekem 4 nagyon nagy volt)
  • 23 dkg burgonya (20-25, ahogy sikerül)
  • 3,5 csésze* csirke alaplé (ha nem házi, akkor DM-ben kapható bio leveskockából 1 db + víz)
  • 2 csésze víz
  • 3/4 csésze tejszín
  • snidling

* 1 csésze = 2,5 dl

A póréhagymát hosszában félbevágom, és felkarikázom, a burgonyát meghámozom és felkockázom. Az alaplevet a vizet, a pórét és a burgonyát egy fazékba teszem, kicsit megsózom, felforralom és 20-25 perc alatt puhára főzöm. Félreteszem hűlni, majd nagyon alaposan összeturmixolom. Addig kell turmixolni, amíg teljesen homogén lesz (ez és a tejszín együtt adja a szuper-selymes állagát). Végül belekeverem a tejszínt és behűtöm (2 óra-2 nap). Tálalás előtt ellenőrzöm a sűrűségét, és ha szükséges, adok még hozzá vizet, (hűtött) poharakba szedem, és a tetejét megszórom snidlinggel.

4 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: