2012. július 6., péntek

Hideg joghurtos cukkini leves


Nem is tudom, mihez hasonlítsam ezt a “levest”, talán leginkább az avokádó-krémlevesre hajaz – nagyon sűrű, szuper-krémes és enyhén hagymás. Olyan, mint egy desszert, csak sós. Ideális ebben a melegben.
Hozzávalók:
  • 2 cukkini
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • kevés só
  • 1-2 pohár víz
  • 3-5 dl natúr joghurt
A hagymát felkockázom és pár perc alatt üvegesre sütöm az olajon. Rádobom a nagyobb darabokra vágott cukkinit, átforgatom, felöntöm 1 pohár vízzel, és lefedve puhára főzöm/párolom. Közben kicsit megsózom, és ha szükséges öntök még hozzá vizet. Miután megpuhult a cukkini, félreteszem hűlni. Simára turmixolom, hozzáadom a joghurtot, és ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítom (szerintem akkor jó, ha a kanál nyoma megmarad benne, azaz inkább lágy tejszínhab sűrűségű, nem pedig híg leves). Jól behűtve tálalom.
4 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládés-meggyes kosárkák Kelt tésztás recepteket nézegettem, és borzasztóan megkívántam valamilyen péksüteményt, lehetőleg leveles tésztásat – hát hiába a hasábburgonya mellett ez a másik gyengém. Mivel pékség nincs a közelben, a közértek pékáru k… Tovább
  • Zserbó A zserbót azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri az elképesztő karriert befutó Gerbeaud Emil nevét, akinek a macskanyelven és a konyakos meggyen kívül ezt, a róla elnevezett süteményt is köszönhetjük. Els… Tovább
  • Francia briós Előre le kell szögeznem: nem tévedés se a vaj, se tojás mennyisége, a franciák már csak ilyenek, sok tojással és sok vajjal dolgoznak. Valahol azt olvastam, hogy képesek olyan brióst is sütni, amiben 1:1 a vaj és a liszt a… Tovább
  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább
  • Trikolor saláta Igazán március 15-én lett volna stílusos ez a saláta, de úgy alakultak a dolgok, hogy csak 16-án készítettem el. Nagyon várom már a meleget, és egyre kevésbé kívánom a húst, fagylalton és könnyű zöldséges ételeken akarok m… Tovább

0 megjegyzés: