2012. szeptember 23., vasárnap

Cheddar sajtos keksz

IMG_8287

Végre nem csak churros sütésre használtam a keksz-kinyomómat. Még mindig nagyon elégedett vagyok az első-és-eddigi-egyetlen Martha Stewart könyvemmel. Ez egy déli cheddar sajtos keksz, ami a könyv szerint az ötvenes évek óta az egész országrészben ismert, és nem rendeznek nélküle koktélpartit. Cheddar, vaj és egy csipet chili. És elvileg jól záródó dobozban két hétig eláll. Én egy hétig jutottam, de csak azért mert “várj várj hagyj pár szemet a fotózáshoz, de most nincs energiám fotózni”.

Martha szerint nagyszerű ajándék egy doboz ezzel a keksszel töltve, de vigyázni kell, mert akinek egyszer ilyet adtunk, mindig ezt fogja követelni.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze liszt (kb. 3 dl)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál só
  • késhegynyi chili
  • 11 dkg puha, felkockázott vaj
  • 17 dkg reszelt cheddar

A lisztet összekeverem a sóval és a chilivel, majd gyors mozdulatokkal (vagy robotgéppel) összedolgozom a vajjal, a mustárral és a reszelt sajttal. A tésztát keksz-kinyomóba töltöm, szalag alakú előtétet teszek bele, és sütőpapírral bélelt tepsibe csíkokat nyomok. A csíkokat kisebb darabokra vágom (lehet, hogy nem is nagyon kell vágni mert a csíkok maguktól is széttörhetnek), és 30 percre hűtőbe teszem. A sütőt előmelegítem 190 fokra, és kb. 15 perc alatt megsütöm a kekszeket.

Keksz-kinyomó hiányában a tésztát fóliába csomagolom, 30 percig hűtöm, majd kinyújtom, és mindenféle mintákat vágok/szaggatok belőle.

2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos makaróni – “Végigfőzni a Meatless-t” Azt írta a könyv, hogy ez a szokásosnál “könnyebb” verzió (nem elkészítésre, hanem kalóriára). Hááát azokkal az adagokkal biztosan, 6 dkg tészta két főre még szerintem is nagyon kevés, úgyhogy a receptből kiindulva kicsit át… Tovább
  • Spanyol tortilla – “Végigfőzni a Meatless-t” Már megint elbambultam, és nem teljesen úgy készült, ahogy a könyv írja. Mondjuk szerintem kényelmesebb a főzőlapon kezdeni, mint többször kivenni a sütőből a nehéz öntöttvas serpenyőt.Mennyiségeket nem írok, a serpenyő mére… Tovább
  • Fehérbab és gomba ragu – “Végigfőzni a Meatless-t” Jól haladok ezzel a végigfőzős-projekttel. Heti 3-4 receptet tűztem ki, és eddig sikerült is tartani.Persze jó lenne, ha már paradicsom-cukkini-spárga szezon lenne, akkor új “távlatok” nyílnának meg előttem. Nem mintha már a… Tovább
  • Tofu-rántotta – “Végigfőzni a Meatless-t” A múltkori tofus ételhez csak fél csomag kellett, úgyhogy másnap reggel ezt reggeliztük. “Rántotta” tofuból. Némi zöldfélével. Amúgy elég vicces, tényleg egész rántotta-szerű. Persze ebbe is kellett volna egy kanál reszelt g… Tovább
  • Hamburgerzsömle A hamburgerhús mindigis házi volt, de most már a zsömle is az. Limarától, Mandy közvetítésével.Amúgy szendvics alapnak is nagyon jó. Másnap is, és azután is. Hozzávalók: a tésztához: 1 dl tej 1 evőkanál cukor só 20 g olaj 1… Tovább

0 megjegyzés: