2011. november 12., szombat

Churros

Nagyon régóta akartam itthon churrost sütni, de nem álltam neki, mert biztos túl macerás, meg elrontom, meg nem lesz jó és hasonlók. Hát butuska voltam. Egyetlen kalandos dolog volt csak sütés közben: nem vagyok egy nagy habzsák használó, nem is volt itthon, a projekthez vettem egy olcsót, amihez, mint utóbb kiderült nem volt elég nagy csillag-fej. És úgy jártam, ahogy a habzsákokkal szoktam, túl kicsi lyuk, túl kemény tészta… persze, hogy ahelyett, hogy a tészta előbukkanna elöl, szétmegy az egész zsák (jellemzően a zsákból kicsúszik az a kis műanyag, amire a fejet kell rögzíteni a kis tekerős gyűrűvel).

Szerencsére volt B-terv, eszembe jutott, hogy kaptam egy keksznyomót (ami olyan, mint amivel a PUR-habot, meg a szilikonos tömítést kell kinyomni, csak ehhez mindenféle mintás előtétek is vannak), ehhez is van csillag alakú fej – igaz kicsit nagy, az első próbálkozás meg túl kicsi volt. Ég és föld a különbség a kettő között. A keksznyomóval sokkal jobb kukacokat nyomtunk a forró olajba, sokkal kevesebb bosszúsággal. Fogok vele kekszet is csinálni.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 17,5 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • olaj a sütéshez
  • (fahéjas) cukor hempergetni

az öntethez:

  • tejszín
  • étcsokoládé (3/4-1 tábla)

Az öntethez az étcsokoládét összeolvasztom annyi tejszínnel, hogy sűrű öntetet kapjak (jobb kevés tejszínnel indítani, és ha már homogén a csokoládé, de még túl sűrű, hígítani). A vizet és a vajat egy fazékba teszem, felforralom, majd beleszórom a lisztet. Addig keverem (a tűzhelyen), amíg homogén massza lesz, és elválik az edény falától. Ezután félreteszem kicsit hűlni, és ha már nem forró, egyenként alaposan beledolgozom a tojásokat. 2-3 ujjnyi olajat hevítek, a tésztát habzsákba (jó nagy csillagcsővel!) vagy keksznyomóba töltöm, és pár centis csíkokat nyomok a forró olajba (célszerű ollóval elvágni a tésztát, és ketten sokkal könnyebb). Pár perc alatt megsütöm a fánkokat, papírtörlőre teszem, majd még forrón (fahéjas) cukorba forgatom. A langyos csokoládéöntettel tálalom.

3 fős adag

1 megjegyzés: