2012. szeptember 18., kedd

Scone (édes zsemle teához)

IMG_8282

Nagyon régóta szemeztem ezzel a teasüteménnyel. Nem szeretem a lekvárt, de meglátva az ehhez hasonló képeket mindig megkívántam. Már csak azt nem tudom mi a fenéért vártam eddig az elkészítéssel. Nem egy nagy dolog ugyanis.

Az volt a két utolsó-utáni lökés, hogy Agatha Raisin folyton scone-okat eszik a  délutáni tea mellé, és most már a magyar GoodFood-ban is rendszeresen szembejönnek különböző receptek.

Egy teljesen sima alap-verziót választottam, nincsen benne se asztalt ezmegaz, se trükközés a sós-irányba.

Két dolog nem működött teljesen tökéletesen a  receptben, egyrészt talán sok volt a sütőpor, forrón érezni lehetett kicsit. Lehet hogy az oldal, ahonnan a sütőporos-liszt arányait néztem amerikai volt, és az angolok kevesebb sütőporral dolgoznak. Úgyhogy itt kevesebbet fogok megadni, szerintem úgyis fel kell szépen jönnie. A másik a sütési idő. Oké, figyelmetlen voltam, nem melegítettem elő a tepsit, de kb. 2x annyi időre volt szükségem, mint az előzetesen megadott.

De még ezzel együtt is, ó anyám…. Iszonyú jó, vasárnap elterpeszkedni a kanapén és teát inni meg scone-t majszolni a Forma-1-hez/ Juve meccshez.

Külön iskolák vannak egyébként, hogy mi a sorrend, lekvár-tejszín vagy tejszín-lekvár. :-)

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csomag (15 g) sütőpor*
  • 1 tojás (megkenni a tetejét)
  • 8,5 dkg vaj
  • 175 ml tej
  • 1 teáskanál citromlé**
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • a tálaláshoz lekvár és mascarpone***

*én beleraktam 1,5 csomaggal, na az már kicsit túlzásnak tűnt
**a citromlé + langyos tej helyett lehet írót is használni
***nagggggyon jó bele a meggylekvár, és a mascarpone eredetileg clotted cream, ami beszerezhetetlen felénk, úgyhogy én alaposan összekevert mascarponet kentem rá.

A lisztet összekeverem a sóval és a sütőporral és ujjheggyel beledolgozom a vajat – finom morzsa kell legyen a végeredmény. A tejet kicsit megmelegítem, belekeverem a citromlevet és a vanília-kivonatot, és pár percig állni hagyom. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra (légkeveréssel), és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A lisztes morzsához keverem a cukrot és a folyadékot, és egy késsel (!) nagyjából összekeverem. Lisztezett deszkára borítom, kicsit átgyúrom, és 3 cm vastagra nyújtom. 6 cm átmérőjű köröket szúrok ki belőle. Tepsibe rakom, és megkenem a tetejét a tojással. Nekem kb. 20 percig kellett sütni. Langyosan kettévágom, megkenem lekvárral és mascarponéval.

Lehet hogy ha forró tepsire rakja az ember a pogácsákat akkor elég a 10 perc. Ezt még tesztelni kell.

1 tepsinyi lesz belőle, mondjuk azt, hogy 4-6 fős adag.

2 megjegyzés:

Eva írta...

35 dkg liszthez fél csomag sütőpornak is elégnek kéne lennie. Általában fél kiló liszthez szoktak egy egészet csomaggal adni...hm.
Ja, és mi jelentősége van hogy késsel kevered össze?

Lilla írta...

ezt írta a recept, a késes keverést. :-) nem tudom lehet h azért van hogy ne legyen agyon-keverve. meg a vaj kimérés-darabolás miatt úgyis kéznél van egy kés.