2014. május 8., csütörtök

Csirkeleves tortillával

Ez most a kedvenc “húslevesem”. De tekinthetjük felturbózott paradicsomlevesnek is. Akkor már hihetőbb, hogy szeretem. :-)
Jó ez a “maradék sült csirké”-ből kihozunk valamit dolog, még úgy is, hogy nekem szinte sosincs maradék sült csirkém. Se maradék krumplipürém. Se maradék akármim. Ezek mindig az adott ételhez készülnek ”frissen”.
Most talán sikerült szintet lépni, ebben az előre elkészítős főzésben, mert a héten tex-mex napokat tartunk, úgyhogy egyik nap megsütöttem egy csomó csirkecombot, szétcincáltam a húst, és három részre osztottam. Egyik részéből csirkés enchilada készült. Egy részéből ilyen leves. Az utolsó adagot pedig befagyasztottam egy kis ketchuppel és bbq szósszal összekeverve, hogy két nappal később csirkés taco-ként végezze.

Hozzávalók:

  • 1 hagyma
  • 1 csésze kukorica
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • chili (friss, vagy chilipor)
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 doboz (40 dkg) egész vagy hámozott paradicsomkonzerv, összeturmixolva
  • 1 teáskanál római kömény
  • 2 teáskanál taco fűszer*
  • 7-8 dl csirkealaplé
  • 3-4 paradicsom
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 2 csésze összevágott maradék főtt vagy sült csirke
  • opcionális: főtt bab (kisszemű fekete a legjobb, a kukoricával egy időben kell beletenni a levesbe)
  • 4-6 kisméretű kukoricatortilla (az a fajta ami csak kukoricából van)

a tálaláshoz:

  • tejföl
  • újhagyma
  • avokádó
  • koriander zöld

Miközben megfőzöm a levest, elkészítem a tortilla-csíkokat. A tortillalapokat 1-1,5 cm széles csíkokra vágom, a hosszúkat elfelezem. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tortilla csíkokat egy nagy tepsibe teszem, megspriccelem / megkenem egy kis olívaolajjal, kicsit megsózom, és 8 perc alatt ropogósra sütöm. Sütés közben, félidőben átforgatom.

A hagymát apróra vágom, és kb. egy evőkanál olajon üvegesre sütöm. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd pár másodperc múlva a fűszereket – a római köményt, a chilit, és a taco fűszert. Pár másodpercig sütöm, belekeverem a sűrített paradicsomot, majd felöntöm az alaplével és az összeturmixolt paradicsomkonzervvel. 10-15 percig főzöm, majd belekeverem a kukoricát, a felkockázott paradicsomot, a csirkét és ha szükséges, még egy kis alaplevet vagy vizet, felforralom, és még öt percig főzöm. Megkóstolom, ha szükséges sózom, borsozom.

Tálalásnál tányérokba szedem, megszórom a ropogósra sütött tortillával, teszek a tetejére egy kis tejfölt, adagonként kb. 1 vékonyan felkarikázott újhagymát, koriander zöldet, felkockázott avokádót.

*kevés chilit szoktam használni, ezért teszek a hasonló ételekbe némi taco-fűszert is, ha valaki rendesen beleteszi a chilit, nem kell taco-keverék.

4-5 adag lesz belőle. Jó sűrű leves, inkább egytálétel.

1 megjegyzés:

Évi - Ízek és utazások írta...

Nagyon gusztának tűnik. Egyszer kipróbálom. :)