2015. augusztus 16., vasárnap

Gnocchi sültpaprika-szósszal (vegán)

Új szelek fognak fújni a blogon, az eddiginél jóval több (a majdnem semminél nem nehéz többnek lenni) vegán recept lesz.

“Egyesek” – nem én, én még mindig kétpofára eszem a “mac and cheese”-t – allergiásak a tejfehérjére, úgyhogy némi kreativitással kell “újrakezdeni” / kezelni a főzést. Mert nyilvánvalóan nem főzök folyton kétfélét.

Úgyhogy ennek fényében: gnocchi vegán szósszal. A gnocchi nagyon gyorsan megfő, elég neki a sütőben a szószban töltött idő.

Címszavakban:
Sültpaprika – önmagában királyság, egy kis sültpaprika leves bármikor jöhet.
Kicsit megpirított barna csiperke – miért van egyáltalán fehér csiperke a boltban?
Bébispenót – mert nem is a spenótot utálom, csak a spenótfőzeléket :-)
és a gnocchi.
Csak jó lehet.

Hozzávalók

  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 50 dkg gnocchi (1 csomag)
  • 30 dkg barna csiperke, felszeletelve
  • 1 csésze bébispenót (jól teletömködött csésze)
  • 18 dkg sült kápia paprika (a paprika sütéséről)
  • 3 dl rizstej
  • 20 g olaj + kb. 1 evőkanálnyi a gombához
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • só, bors
  • corn flakes a tetejére

Egy teflonserpenyőben felhevítek kb. 1 evőkanál olajat. Hozzáadom a gombát nagy lángon addig sütöm, amíg elpárolog alóla az összes nedvesség, amit sütés közben ereszt, és elkezd megpirulni, majd félreteszem. A rizstejet összeturmixolom a sültpaprikával. Egy fazékban közepes vagy annál kicsit melegebb lángon felhevítek 20 gramm olajat, és pár perc alatt üvegesre sütöm benne a fokhagymát. Hozzáadom a lisztet, és pár percig együtt sütöm. Fokozatosan hozzáadom a paprikás rizstejet, és folyamatos keverés mellett felforralom (gyakorlatilag egy fokhagymával és sült paprikával dúsított vegán besamelt főzünk).

Sózom, borsozom, belekeverem a kakukkfüvet, és pár percig főzöm. Belekeverem a sült gombát, a bébispenótot és a gnocchit. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és előveszek egy kb. 20x20-as sütőtálat. A paprikaszószos gnocchit a sütőtálba kanalazom, a tetejére corn flakes-t szórok, és addig sütöm, amíg a szósz bugyogni kezd (kb. 15 perc).

Tálalás előtt pár percig hűlni hagyom.

Étvágytól és a fogások számától függően 2-4 adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött grillezett gomba III. Töltött gomba - már megint… Sok lehetőség rejlik benne, és minimáliskonyhai erőfeszítés igényel (pláne, hogy a nincs kedvem főzni napokon segít ‘az embör’). Vannak napok, amikor ez a legelső szempont a főzésnél. Mi tart a … Tovább
  • Gombás-sonkás sült tészta Sokszor marad mindenféle alapanyagból 5-10-15 dkg, ami önmagában nem sok mindenre jó, különösen, ha nem 1 főre kell főzni. Ennek a sült tésztának az alapja a megfőtt olasz tészta, és a sajtos besamelmártás, ezt aztán minde… Tovább
  • Csirkés újhagymás pite Könnyű nyári egytálétel, nem igényel hosszas, izzasztó konyhai tevékenykedést. A tűzhely mellett keveset kell vele állni, a sütőben meg elvan magában. A réteslappal készülő ételek általában csak frissen jók, ez azonban – m… Tovább
  • Vörösbabos-gombás rizottó Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jog… Tovább
  • Gombás omlett Újra iskolába járok, csak most nem hétközben délelőtt okosodom, hanem esténként, és szombaton, túlnyomórészt ebédidőben. Ezért rendes reggelit kell készítenem, hogy ne korogjon a gyomrom előadáson. Nem szeretnék én lenni a… Tovább

0 megjegyzés: