2016. január 10., vasárnap

Gombás-gesztenyés mini pite


Egyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.
Kínos.
De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hosszas keringés után vettem egy vegán szakácskönyvet. Még mindig nem vagyonk se vegák se vegánok, de a tejmentes diétát úgy a legkönnyebb betartani, ha vagy nagyon egyszerű húsételeket csinálunk, vagy halat sütünk, vagy valami olajos mag-mentes vegán étel készül. Mondjuk ez utóbbi sem mindig egyszerű, de ez a könyv szerencsére nem hemzseg az olajos magoktól.
Szóval vettem egy vegán szakácskönyvet. Van benne egy csomó szimpatikus recept, amik közül ez érdekelt a legjobban.
Zöldséges-gesztenyés töltelékkel töltött, leveles tésztás mini-piték. Salátával (vagy párolt zöldséggel) és áfonyalekvárral tálalva.
A gesztenyés töltelék miatt kicsit más, mint a megszokott, de nagyon finom és nagyon egyszerű. A munka zöme akár egy nappal előbb elvégezhető, és nagyon könnyű szépen tálalni. Szóval lehet vele villogni a vendégek előtt. :-)
Két dolgon változtattam: mivel nem vagyunk vegánok, a piték tetejét nem szójatejjel, hanem tojással kentem meg, és nem álltam neki magam főzni az áfonyaszószt, vettem egy üveg szimpatikus áfonyalekvárt.

Hozzávalók

  • 2 csomag, egyenként 275 grammos előnyújtott leveles tészta
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kis hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 12-15 dkg barna csiperke, apróra vágva
  • 1 közepes répa, apróra vágva
  • 1 szél angolzeller, apróra vágva
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál sörélesztő pehely (ha belfér az étrendbe, lecserélhető 1-2 evőkanál frissen reszelt parmezánra)
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 1 csipet szárított zsálya
  • só, bors
  • 4 evőkanál fehérbor vagy zöldségalaplé
  • 12, 5 dkg natúr gesztenyepüré (fél csomag)
  • 1 tojás (vagy ha vegán verzióban készítjük, 1-2 evőkanál szójatej)
a tálaláshoz:
  • áfonyalekvár
  • saláta, koktélparadicsom
  • a salátára öntet, én balzsamecet-krémet raktam rá (jól kiegészíti az áfonyalekváros minipitéket)
Egy kisebb fazékban közepesnél magasabb lángon felmelegítem az olajat. Beleszórom a hagymát, és pár perc alat üvegesre párolom. Belekeverem a zúzott fokhagymát, az apróra vágott répát, zellert és gombát. Kicsit megsózom, és addig párolom, amíg a zöldségek által ereszett nedvesség majdnem mind elpárolog.
Belekeverem a zöldfűszereket, a gesztenyét, a bort (vagy alaplevet), a szójaszószt, a sörélesztőpelyhet, sózom, borsozom és folyamatos keverés mellet 5-7 percig főzöm.
A tölteléket félreteszem hűlni (ez lehet, akár egy éjszaka is), eközben az ízek is összeérnek, és a hideg töltelék sokkal szilárdabb, könnyebb vele megtölteni a leveles tésztát.
A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel) és két tepsit kibélelek sütőpapíral.
A leveles tésztákat kitekerem, mindkettőt négybe vágom (a rövidebb és a hosszabb oldallal párhuzamosan is elfelezem).
A tésztadarabokon elosztom a tölteléket – nem kenem el, csak a téglalapok közepére kanalazom.  A téglalapokat félbehajtom, a széleket villával összenyomon, tepsibe teszem, megkenem a felvert tojással (vagy szójatejjel), és megszórom egy kevés sóval.
18-20 perc alatt megsütöm.
Salátával és áfonyalekvárral tálalom.

8 minipite lesz belőle, ha több fogás van, nekem elég egy belőle, ha “csak” ez az ebéd, kettő az adagom. Szóval 4-8 adag lesz belőle.

 

forrás: 500 vegetáriánus étel

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mézes-mustáros sertésoldalas Ismét megkívántam az oldalast, a tavaly téli három részes sorozat után (itt, itt és itt). Most Gordon Ramsayhez nyúltam ihletért, kíváncsi voltam, a mester hogyan készíti. Velem ellentétben nem sütőben, hanem grillen, errő… Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább
  • Forralt bor Nem kell megvárni a forralt borozással a karácsonyi vásárokat, pillanatok alatt otthon is elkészíthető, így legalább tudjuk milyen borból készült, és a fűszerezés is kedvünkre alakíthatjuk. Nálunk ez a fűszerezés vált be, … Tovább
  • Sült csirke Az eredeti angol recept „bolond-álló”-nak titulálta ezt az elkészítési módot, nos ez igaz is nagyjából. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom lesz a végeredmény. A hús omlik le a csontról, nincs kiszáradva, és a … Tovább
  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább

0 megjegyzés: