Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de maguk a britek is készítik mindenféle hússal – csirkével, pulykával, marhával, sőt még halból is. Már készítettem egy hasonló ételt csirkehússal, akkor az alsó rétegben, a hús mellett volt a répa, most a krumplipüréhez kevertem. Ajánlom mindenkinek, mert egyszerű elkészíteni, és más, mint a hagyományos hús+krumplipüré.
Hozzávalók:
- 25 dkg darált marhahús
- 1 evőkanál olaj
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 1 kis sűrített paradicsom konzerv
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl vörösbor
- 2 dl húsalaplé (lehetőleg marha)
- 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 1 szál szárzeller
- 35 dkg burgonya
- 1 nagy vagy 2 kisebb sárgarépa
- 2 evőkanál vaj
- kb. 3 evőkanál tej
- só
Az olajon pár percig pirítom a marhahúst, közben apróra vágom a hagymát, majd a húshoz adom a zúzott foghagyma kíséretében. Még 3-4 percig pirítom, hozzákeverem a lisztet, elkeverem, és felöntöm a borral és az alaplével. A szárzellert felszeletelem, a húshoz keverem a zellert, a Worcestershire-szószt, a sűrített paradicsomot, egy evőkanál petrezselymet, kicsit megsózom, és kis lángon, fedő alatt 20 percig főzöm. Közben megpucolom a burgonyát és a sárgarépát, kockákra vágom, és (együtt) puhára főzöm. Leszűröm, összetöröm, megsózom, és összekeverem a vajjal, a tejjel, és a maradék petrezselyemmel. A sütőt 200 fokra előmelegítem, előveszek egy kisebb tűzálló tálat (kalácsformát használtam ehhez az adaghoz), a tálba kanalazom a húsos ragut, és a tetején elosztom a burgonyapürét (lehet habzsákkal mintát nyomni belőle), és 35-40 percig sütöm. Azonnal, forrón tálalom.
2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
2 megjegyzés:
Az F word óta tudom, hogy ami nem bárányból van, az mind cottagepie néven fut. Mi is nagyon szeretjük :)
köszi, most már ennyivel is okosabb vagyok! látszik, hoigy nincs tv-nk :-)
Megjegyzés küldése