2016. október 2., vasárnap

kávé fagylalt–fagylaltgép nélkül

fagyi1

Tipikus laza vasárnap délután: meccs, fagylalt és nagyon nagy szükségem van a manikűrözésre. A manikűr várhat az esti filmnézésig, de fényképezni délután kell, amig van fény :-).

Tudom, a többség nyáron áll neki fagylaltot és jégkrémet csinálni, de nekem valahogy most, ősszel “jutott eszembe”. A fagylalt-fogyasztásom meg amúgy sem korlátozódik a nyári hónapokra, egész évben kell legyen itthon (és fogy is egész évben, nem kerülgetem a kósza őszi dobozokat az első meleg májusi napig).  A tavalyi kekszes fagylaltnál is használt sűrített tejes-tejszínhabos alapot most kávéval ízesítettem.

Jó édes, jó zsíros, nem is fagy kristályossá, gép nélkül sem. Nem mondom, hogy minden este ezt kanalazom, vagy hogy bárkit is erre buzdítanék (hacsak nem hízókúrát tart), de nagyon jópofa időnként 5 perc alatt összedobni egy adag házi fagyit, aztán néhány este alatt elmajszolni.

Hozzávalók
  • 1 tubus (150 g) cukrozott sűrített tej
  • 2 dl habtejszín
  • 2-3 evőkanál Baileys (vagy 1 evőkanál vanília kivonat, mert alkoholban sokkal jobban oldódik az instant kávé)
  • 3 adag instant kávé, nem 2:1 meg 3:1, hanem az amiben csak kávé van (ez nálam 3*1,8 gramm volt, ha nem egyesével csomagolt, az adagoláshoz meg kell nézni a csomagolását)
  • 30-40 g étcsokoládé, apróra vágva

A Baileys-t (vagy vanília kivonatot) egy tálba teszem és összekeverem az instant kávéval. Miután a kávé teljesen feloldódott, belekeverem a sűrített tejet.

A tejszínt habbá verem, és beleforgatom a sűrített tejes keverékbe. Lapos műanyag dobozba teszem, elsimítom a tetejét, és rászórom a csokoládét. Min. fél napra fagyasztóba rakom. Miután teljesen átfagyott, a fagyasztóból kivéve pár perc “melegedés” után fagylaltoskanállal tálalható.

0 megjegyzés: