2017. május 14., vasárnap

Gyors marharagu pogácsával (biscuits and gravy)

IMG_20170507_190717_365

Nem tudom, minek lehetne igazán jól fordítani a biscuits and gravy-t. A biscuits része relative könnyű: legyen pogácsa, mert leginkább arra hasonlít. A gravy pedig alapvetően az IKEÁból is ismert barnamártás (alaplé és tejszín, liszttel besűrítve), itt azonban kicsit mást takar, nem alaplé adja meg a “húsosságát”, hanem nem kevés hús. Ez általában friss kolbászból kiszedett készre fűszerezett húst takar, nálunk azonban ezek a dolgok az allergiák miatt szóba sem kerülnek, úgyhogy rögtönöztem: darált marhahús, gomba és fűszerek. És a tejallergia miatt tejszín és tej helyett szójatejszínnel és szójatejjel dolgoztam. Nyilván “igazi” mindennel is működik a dolog. Bár akkor én a mártásban a tejszín egy részét lehet, hogy tejre cserélném, mert még nekem is van olyan, hogy valami túl tejszínes :-). Nem mondom, hogy gyakran, de nagy ritkán elő tud fordulni.

Ez elvileg egy reggeli fogás, (haha, ennek a megfőzése és megeszegetése roppant messze van a reggeleimtől) de szerintem vacsorára is szuper.

Hozzávalók:

a húsos raguhoz:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 15 dkg felszeletelt barna csiperke
  • 1 csapott teáskanál kakukkfű
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • só, bors
  • 120 ml (fél csésze) szójatejszín
  • 240 ml (1 csésze) szójatej

A pogácsákhoz:

  • 240 ml (1 csésze) liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál só
  • 180 ml (3/4 csésze) szójatejszín + egy kevés a kenéshez

A sütőt 200 fokra előmelegítem.

Egy serpenyőt felhevítek, majd beleteszem a darált húst, és addig sütöm, amig mindenhol kifehéredik. Hozzáadom a gombát, a kakukkfüvet és a fokhagymát, megsózom, és rendszeresen megkeverve addig sütöm, amíg  a gomba által engedett nedvesség el nem párolog. Megszórom a liszttel, átkeverem, majd felöntöm a tejjel és a tejszínnel. Felforralom, és pár percig főzöm. Ha nagyon sűrű, egy kis szójatejjel hígítom.

Közben elkészítem a pogácsákat. A lisztet egy tálban összekeverem a sóval és a sütőporral.  Hozzáöntöm a tejszínt, villával nagyjából elkeverem, majd lisztezett deszkára borítom. Nem kell a tésztát gyúrni, csak összenyomkodni, hogy kb. másfél centi magas korong legyen. 6 pogácsát szaggatok belőle, tepsibe teszem, a tetejüket megkenem egy kis tejszínnel és kb. 14 perc alatt aranybarnára sütöm.

Két mélyebb tányérba szedem a ragut és a tetejére rakom a pogácsákat.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sültpaprika krémleves A heti Zöldségkosárban jött egy csomó kápia paprika, amivel valamit kezdeni kellett, mert ahhoz sok volt, hogy reggelire szendvics mellé elmajszoljam (azt hiszem 13 darabot kaptam…). Mandy küldte Zamat és Illat linkjét, hogy… Tovább
  • Csirkés enchilada Minimálon vagyok a konyhában, legyen gyorsan készen, lehetőleg lehessen befagyasztani, hogy egy durvább szombati főzőcskézés után hétköznap lehessen lazulni. Ezen vonalon: újabb maradék-hasznosítós hétköznapi vacsora ötlet. … Tovább
  • Spanyol húsgombóc Megint az Alnatura szakácskönyvből főztem, ezúttal kicsit változtattam – fél adagot főztem, és nem akartam egy fél paradicsomkonzervet kerülgetni a hűtőben. És persze a chilipehely ízlés szerint nálam azt jelenti, hogy semen… Tovább
  • Sült camembert paradicsommal és spagettivel Idén is lehet(ett) Alnatura szakácskönyvet “szerezni” a DM-ben, úgyhogy nyilván az elsők közt lőttem egyet magamnak…Ez az első recept, amit kipróbáltam belőle, jó kis villám-ebéd volt december 23-án a takarítás-ajándékcsomag… Tovább
  • Zellerkrémleves sült fokhagymával Címszavakban: zeller, sült fokhagyma, petrezselyem-olaj és pisztácia. Jó, mi? Hozzávalók: 1 fej fokhagyma kb. 0,5 kg zeller, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva 2 krumpli, megpucolva, és 1,5 cm-es kockákra vágva olívaol… Tovább

0 megjegyzés: