2017. május 14., vasárnap

Gyors marharagu pogácsával (biscuits and gravy)

IMG_20170507_190717_365

Nem tudom, minek lehetne igazán jól fordítani a biscuits and gravy-t. A biscuits része relative könnyű: legyen pogácsa, mert leginkább arra hasonlít. A gravy pedig alapvetően az IKEÁból is ismert barnamártás (alaplé és tejszín, liszttel besűrítve), itt azonban kicsit mást takar, nem alaplé adja meg a “húsosságát”, hanem nem kevés hús. Ez általában friss kolbászból kiszedett készre fűszerezett húst takar, nálunk azonban ezek a dolgok az allergiák miatt szóba sem kerülnek, úgyhogy rögtönöztem: darált marhahús, gomba és fűszerek. És a tejallergia miatt tejszín és tej helyett szójatejszínnel és szójatejjel dolgoztam. Nyilván “igazi” mindennel is működik a dolog. Bár akkor én a mártásban a tejszín egy részét lehet, hogy tejre cserélném, mert még nekem is van olyan, hogy valami túl tejszínes :-). Nem mondom, hogy gyakran, de nagy ritkán elő tud fordulni.

Ez elvileg egy reggeli fogás, (haha, ennek a megfőzése és megeszegetése roppant messze van a reggeleimtől) de szerintem vacsorára is szuper.

Hozzávalók:

a húsos raguhoz:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 15 dkg felszeletelt barna csiperke
  • 1 csapott teáskanál kakukkfű
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • só, bors
  • 120 ml (fél csésze) szójatejszín
  • 240 ml (1 csésze) szójatej

A pogácsákhoz:

  • 240 ml (1 csésze) liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál só
  • 180 ml (3/4 csésze) szójatejszín + egy kevés a kenéshez

A sütőt 200 fokra előmelegítem.

Egy serpenyőt felhevítek, majd beleteszem a darált húst, és addig sütöm, amig mindenhol kifehéredik. Hozzáadom a gombát, a kakukkfüvet és a fokhagymát, megsózom, és rendszeresen megkeverve addig sütöm, amíg  a gomba által engedett nedvesség el nem párolog. Megszórom a liszttel, átkeverem, majd felöntöm a tejjel és a tejszínnel. Felforralom, és pár percig főzöm. Ha nagyon sűrű, egy kis szójatejjel hígítom.

Közben elkészítem a pogácsákat. A lisztet egy tálban összekeverem a sóval és a sütőporral.  Hozzáöntöm a tejszínt, villával nagyjából elkeverem, majd lisztezett deszkára borítom. Nem kell a tésztát gyúrni, csak összenyomkodni, hogy kb. másfél centi magas korong legyen. 6 pogácsát szaggatok belőle, tepsibe teszem, a tetejüket megkenem egy kis tejszínnel és kb. 14 perc alatt aranybarnára sütöm.

Két mélyebb tányérba szedem a ragut és a tetejére rakom a pogácsákat.

2 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: