2018. március 29., csütörtök

Vegán mac and cheese (sajtos makaróni)

IMG_20180329_133718_377

Tádám… dobpergés…. itt az igazit megszólalásig utánzó vegán mac and cheese recept.

A kurkuma állítólag igazi superfood és szép sárga színt ad a szósznak (ez különösen akkor fontos, ha a sajt nem cheddar, hanem valami halványabb fajta) a “szokásos” csiperkénél eggyel egzotikusabb gombák pedig nagyszerű ízt adnak, az ördögszekér gomba állítólag igazi umami bomba!

Hozzávalók

  • 7-9 dkg száraztészta (tojásmentes)
  • 2-3 gomba, felszeletelve (én ördögszekér és shiitake gombát használtam)
  • 5 dkg (kis csésze) mirelit borsó, felengedve
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 180 ml szójatej (ne legyen édes, vaníliás)
  • 1 + 1 teáskanál olaj
  • só, bors, szerecsendió
  • negyed kávéskanál kurkuma
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2,5 dkg reszelt vegán sajt (cheddar a legjobb)
  • 1 teáskanál sörélesztőpehely

Előveszek két kis fazekat, az egyikben a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzöm a tésztát. A főzési idő utolsó két percére hozzáadom a borsót, majd az egészet leszűröm.

Közben a másik fazékban elkészítem a sajtmártást. A fazekat közepesnél kicsit magasabb lángon felmelegítem, beleöntök egy teáskanál olajat, hozzáadom a gombát, megsózom és kevergetve pár percig sütöm, amíg elkezd a gomba pirulni. (Ez erősen függ a gomba típusától, lehet, hogy először enged egy csomó vizet, ezt először el kell forralni és utána fog elkezdeni pirulni) A gombát félreteszem egy tálkába és a fazékba öntöm a maradék olajat. Hozzáadom a lisztet, elkeverem és kb. fél perc múlva  folyamatos keverés mellett elkezdem hozzáadni a szójatejet. Ha nem sikerül csomómentesre keverni, előveszem a botmixert és összeturmixolom. Hozzáadom a gombát, a kurkumát és a mustárt, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. Folyamatos keverés mellett felforralom és 1-2 percig főzöm. Lehúzom a tűzhelyről, hozzáadom a reszelt sajtot és a sörélesztőpelyhet, és simára keverem. Belekeverem a tésztát és a borsót. Megkóstolom, ha szükséges sózom, borsozom. Ha nagyon sűrű, egy kis szójatejjel vagy szójatejszínnel lazítom.

1 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tészta tejszínes tök-mártással Ez most kicsit olyan, a tegnap esti posztommal, mintha mi tésztát ennénk tésztával. ami azért így nem igaz, bár hetente egyszer biztos készítek. De kicsit össze-vissza kerülnek fel a receptek a blogra, néha az aznapi néha … Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább
  • Gnocchi paradicsomszósszal és ricottával Két kedvenc a napokban: ricotta és gnocchi. Csak kár, hogy a paradicsom annyi levet engedett, és nem volt kedvem órákig főzni a 26-27 fokos lakásban, így nem lett olyan esztétikus, mint szerettem volna. Hozzávalók: 1… Tovább
  • Újkrumpli gorgonzolás mártással Gyors hétköznapi vacsora a maradék újkrumpli felhasználására. Akkor azért egy kicsit sikerült a sajt/felvágottas pultos eladó hölgyet kiakasztanom, amikor 5 dkg gorgonzolát kértem (aztán 7,5-öt kaptam sűrű pofavágások köze… Tovább
  • Fahéjas-mazsolás csomócskák Néha – fogyókúrás meggondolásból és jófejségből – olyan sütit sütök, amiből garantáltam nem eszem egy falatot sem. Legalább nem hízom tovább, és így egyesek hozzájutnak néha a fahéjhoz meg a mazsolához (meg a lekvárhoz). E… Tovább

0 megjegyzés: