2012. április 29., vasárnap

Spárgaragu húsgombóccal

spargahusgomboc3

Hugi szerzett nekem antikváriumból egy sárgás könyvet, amiből ez az első recept, amit kipróbáltam. Kicsit pepecselős, hétközben biztos, hogy nem foglalkozom ennyit a főzéssel, de hétvégére remek. Spárga, marhahús, tejszín, fehérbor, leveles tészta… azt hiszem ezzel mindent elmondtam. Finom színes tavaszi fogás, és bírja a melegítést is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér spárga
  • 50 dkg zöld spárga
  • 1-2 dl tejszín
  • 25 dkg darált marha/borjúhús
  • 2 dl marhahúsleves/alaplé
  • víz, só, bors
  • fél dl fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • kb. 16 dkg leveles tészta (én két lapot vettem ki abból a fajtából, amiben 6 lap van a félkilós csomagban)
  • a tálaláshoz kevés apróra vágott piros kaliforniai paprika és snidling

A sütőt előmelegítem 200 fokra, a leveles tésztából köröket szaggatok, megkenem a tetejüket tojással, kicsit megsózom és megsütöm. A kétféle spárgának letöröm az alsó fás részét, a fehéret a csúcsig meghámozom, a zöldnek maximum az alsó 2 cm-ét, és mindkettőt 2-3 cm-es darabokra vágom (külön tálban gyűjtöm a felvágott darabokat). Egy fazékban vizet forralok, majd megfőzöm a kétféle spárgát: először beledobom a fehéret, majd 4 perc után a zöldet, és 8 perc múlva szűrőkanállal mindkettőt kiszedem. A darált húst alaposan összegyúrom egy kevés sóval és borssal, és kis gombócokat formázok belőle. Az alaplevet felforralom, beleengedem a  húsgombócokat, és 8 –10 percig főzöm, majd ezeket is kiszedem a spárga mellé. A tejszínt és a lisztet elkeverem, és a borral együtt az alapléhez adom. Felforralom, beleteszem a spárgát és a húsgombócokat, egyet forralok rajta, majd paprikakockákkal és snidlinggel megszórva,a  leveles tészta falatokkal tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a m… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább
  • Sáfrányos rizottó A sáfrány a középkorban Magyarországon is elterjedt fűszer volt, termesztették is, és használták is. Azóta „kiment a divatból”, leginkább olasz és spanyol receptekben lehet vele találkozni, és a legtöbb helyen kapható sáfr… Tovább
  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább

0 megjegyzés: