2010. május 1., szombat

Chili con carne

bab1

Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne alkohol, és ha igen milyen (sör, bor, scotch), van-e kukorica… Sőt egészen „elképesztő” hozzávalókról is olvastam: banán, ananász, narancs, mogyoróvaj, kávé, kóla. Ez alapján kicsit úgy tűnik, hogy bármit bele lehet tenni, a lényeg, hogy legyen hagyma, fokhagyma, marhahús, chili és római kömény, a többi tetszőleges (még a bab és paradicsom is). Ez az én verzióm:

Hozzávalók:

  • 15 dkg száraz fekete bab (minimum fél napra beáztatva)
  • 20 dkg darált marhahús
  • 1 nagy hagyma
  • 40 dkg darabolt paradicsom konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • só, bors, chili, római kömény
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 1 evőkanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 pohár vörösbor
  • 4-5 dl marha-alaplé (esetleg zöldség)
  • fél kukorica konzerv

A hagymát apróra vágom, kb. 5 percig párolom a felhevített olajban, azután hozzáadom a zúzott fokhagymát és a marhahúst, és addig sütöm, amíg a hús mindenhol kifehéredik. Felöntöm a borral, fűszerezem (só, bors, chili, római kömény, cukor, ecet), hozzáadom a lecsöpögtetett babot, a paradicsomkonzervet és az alaplevet, és fedő alatt, kis lángon, többször ellenőrizve 2-2,5 óra alatt megfőzöm. Megkóstolom, ha szükséges, szórok még bele fűszert, belekeverem a kukoricát, és tejföllel és sajttal megszórva tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sonkás-hagymás piteAz eredeti recept póréhagymát írt, de egyesek nem szeretik, és nem is mindig kapni szépet, úgyhogy átálltam a vöröshagymára. Igazi egytálétel maximum egy kis saláta vagy savanyúság kívánkozik mellé. Jól melegíthető, igazi mel… Tovább
  • Paradicsomos rizottó Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel. Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna 2 dl kerekszem… Tovább
  • Töltött karalábé Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani… Tovább
  • Zöldséges lepény Beléptem a quiche sütők táborába. Igazán csinálhattam volna eddig is, nem tudom, mi tartott vissza. Érdemes a szezonális zöldségekből készíteni. Én most ennél sokkal lustább voltam, a piac helyett csak a fagyasztóig mentem… Tovább
  • PuliszkaIsmét változtatás nélkül anyámtól, puliszka. Mivel apám nem szereti a juhtúrót, ezért reszelt sajtot szokott bele tenni, de eredetileg juhtúró kellene bele.  Általában előző nap elkészíti, hidegen jól lehet szeletelni, szóval… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Én szoktam bele egy kocka étcsokit is tenni a végén. :)

Lilla írta...

én ahhoz eddig mindig kicsit gyáva voltam. .-) meg a múltkor szerintem nem is volt itthon étcsoki, mind elment a trüffelbe... (szégyen-gyalázat, tudom)