2012. május 1., kedd

Spenótos-ricottás rétes

Három hét alatt nem sikerült olyan mirelit spenótot vennem, amiben nem pürésítve van a spenót, hanem összevágva. Arról nem is beszélve, hogy egyszer sikerült itt a sarkon a sparban apróra vágott bébispenótot szereznem, ami a legjobb megoldás, ez félő, hogy egyszeri csoda volt. De ehhez valószínűleg német nyelvterületen kellene élnem (valami tök német iglo cucc volt, arról értekeztek a dobozon, hogy lehet az iglo cuccokkal napelemet nyerni). De most nem voltak ekkora igényeim, hogy kockánként fagyasztott aprított bébispenót kell. Csak valami aprított legyen. Hát semmi. Sehol semmi.

Pedig én egy modern csaj vagyok. Informálódom az interneten, a magyar iglo és bonduelle honlap szerint mindkét cégnek van adagolt leveles fagyasztott paraj a termékpalettáján. Csak épp az általam megvizsgált 5 vagy 6 bolt egyikében sem volt egyikből sem. Ehhh grrrr.

Ja és a saláták közt sem volt bébiparaj kis műanyag dobozban. Több vasat tartottam a tűzbe, de hiába.

Úgyhogy ha már a piacon jártam (ahova amúgy nem szeretek elkirándulni, mert kiakaszt a tömeg, és hogy az árusok szólongatnak), megnéztem a kínálatot. És nem lettem tőle boldogabb. Bazinagy lapulevelek, amiknek olyan vastag ere van, mint az ujjam. Az én világomban a spenót kis 4-6 cm-es leveleket növeszt – vagy legalábbis akkor szedik le. De összeszorítottam a fogam (plusz kétségbe voltam esve) és vettem háromnegyed kiló spenótot. Ami nagyobb zsákban érkezett, mint amekkora a konyhai szemetesünkbe befér. Az egy dolog, hogy hosszasan kellett mosni, hogy ne ropogjon nagyon a homok a fogunk alatt. És volt csomó olyan levél, amit gusztustalannak ítéltem és kidobtam, és rohadt sokáig tartott, mire kitéptem a levelekből a vastag ereket és összevágtam. De hogy a párolás végén az egész cuccból kb. fél liternyi párolt darabolt spenót lett, az azért kiakasztó. És mennyi munkával! Azért a friss sóska és spenót feldolgozást meghagyom az önsorsrontóknak. Én inkább ledőlök a kanapéra olvasni, vagy csak vakarom a tököm bármi mást csinálok.

Valakinek ötlet, hogy hol lehet darabolt mirelit spenótot venni?

A rétes amúgy baromi jó.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (8 lapos) réteslap
  • 25 dkg ricotta
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • kb. 2 maréknyi kinyomkodott fagyasztott (felengedett) vagy párolt spenót*
  • olaj

*nagyon fontos alaposan kinyomkodni, különben eláztatja a tölteléket.

A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A ricottát összekeverem a kinyomkodott spenóttal és a parmezánnal. A a réteslapokból 2 darab 4 rétegű kupacot csinálok, minden lapot megkenek olajjal (azaz a szokásos eljárás). Mindkét kupacot ollóval hosszában kettévágom, így lesz 4 hosszú csíkom. A csíkokon elosztom a tölteléket, behajtom a szélét, feltekerem, átemelem a tepsibe, és megkenem olajjal. Kb. 15-20 perc alatt ropogósra sütöm. Melegen és hidegen is jó, én olajbogyós paradicsomsalátát készítettem mellé.

2 főnek főétel vagy 4-nek előétel.

3 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Minden együttérzésem mellett nagyon jókat mosolyogtam a poszton. Én is ezt az iglo-t veszem az intersparban, de láttam már aldiban is, hasonlót. A rétes pedig tényleg nagyon finom én is készítettem már, csak túróval.

GasztroRéka írta...

Lilla, ez lehet, hogy generációs átok, de engem sem visz rá a lélek a spenót pucolásra. Bébi spenóton kívül nem szoktam friss spenótot venni.

A Frosta szívecskés mirelit spenótja is szála, nem pépesített.

Lilla írta...

én komolyan néztem az intersparban is nem is egyszer, de nem láttam frostát, se másik olyat ami nem püré. én nem tudom mi van a XI. és a XXII. kerület általam látogatott boltjaival, de teljesen darabolt-spenót mentesek. eleve hogy néznek ki azok a barnás megtört lapu-spenótlevelek?! nem guszta