2012. október 29., hétfő

Almás császármorzsa

morzsa1

Anyám biztosan felhúzza a szemöldökét, amikor ezt olvassa, hogy én és hőkezelt alma… Nos igen, de kb. csak így és csak ebben. Mert úúúútálom a puha szottyadt, barna párolt almát. Valami rémesen gusztustalannak találom az állagát meg a színét. Az sem segít persze, hogy általában fahéjjal kombinálják, de nem azon múlik. (a másik harakiris gusztustalanság a fagyasztott/főtt/sült eper. jujjj. nyersen ropogósan kell azt enni)

Tudom, nem vagyok egyszerű eset. De az édesség nem “alapvető élelmiszer”, nem fogok éhen halni, ha kihagyom, mert épp’ nem szimpatikus. Az egy másik szint, amikor azért nem szimpatikus valami, mert nem tejzsírból van, hanem növényi vackokból és a csokoládét bevonóval hamisítják. Pedig néha úgy hoznék 2 szelet süteményt cukrászdából, hogy anélkül meglegyen a vasárnapi uzsonna, hogy nekem két fűszálat keresztbe kéne tenni. De mindig szarságokba futok bele. Lassan teleszórhatom halálfejekkel a XI. kerület térképét.

Ebben a receptben a felkockázott alma rögtön repül a forró vajra, majd 1-2 perc után ráöntöm a tésztát. És nem kell neki sok idő, hogy elkészüljön, úgyhogy még pont “ehető” marad.

A múlt héten igazán jó főzős újságokat sikerült vennem (Ínyenc + GoodFood), az egyikből másnap a másikból már aznap kipróbáltam valamit, és mindkettő nagyon jó lett. elégedett vagyok a szerkesztők múlt havi munkájával :-)

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 kis alma
  • 2-3 evőkanál vaj
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor (vaníliás)
  • 1 csipet só
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy tálba teszem, és összekeverem. Hozzáadom a tejet és a tojásokat, és kézi habverővel simára keverem. félreteszem amíg megpucolom, kimagozom és felkockázom az almákat. Egy jó nagy (nekem 28-30 cm körül lehet) serpenyőben felhevítek egy evőkanál vajat, 1-2 percig párolom rajta az almát, majd beleöntöm a tésztát. Kis lángon addig sütöm, amíg az alja elkezd megpirulni és a teteje megszilárdul. Egy keverőlapáttal kisebb darabokra szedem, átforgatom, és közé dobok még 1-2 kanál vajat. Pár perc alatt készre sütöm. Porcukorral, karamellszósszal tálalom.

2-3 adag lesz belőle. Az ínyenc magazin aktuális számából van, kicsit változtattam az elkészítésen.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Málnás pohárkrém Karácsonykor ezt az egyszerű desszertet készítettem - nagyon gyorsan elkészül és nagyon finom. A “365 nap vackok nélkül” kapcsán pár megjegyzés: babapiskóta és babapiskóta között elég nagy különbségek vannak, ami az összetev… Tovább
  • Csörögefánk Nem csak szuper-egészséges vegetáriánus ételek készülnek, és más könyvet is felcsapok időnként, nem csak a Meatless-t. Most az IKEA-s süteményes könyvet vettem elő, és kipróbáltam a csörögefánkot. Nem rossz-nem rossz, de mar… Tovább
  • Tejcsokoládés és vegán barackos shake Kicsit halvány a képen a tejcsokis shake, de tényleg csokis és nem epres, aminek sokkal inkább kinéz. Egy tejes, egy vegán. Mindenkinek amit szeret. Nyár elején vettem egy fagyigépet, két kis tartályban (talán 3 decisek) kev… Tovább
  • Bounty torta A recept alapja a Táfelspicc-ről van (ez se gyakran fordul elő velem). Szembejött a kókusz és a csokoládé, és tudtam, hogy nekem ez KELL. Mivel kettőnk közül csak én ehetek olajos magvakat, külön sütni-főzni meg utálok, ezér… Tovább
  • Mogyoróvajas brownie Terveim szerint visszatértem a normál/rendszeres blogoláshoz, mert a lakáscsere / költözés / felújítás túljutott a legrázósabb szakaszon. Azaz végre megint van működő, főzőlappal-sütővel felszerelt konyhám. Nem mondom, el le… Tovább

1 megjegyzés:

boriska írta...

Ez nagyon finom lett, megcsináltam, köszi! :)