2012. október 29., hétfő

Almás császármorzsa

morzsa1

Anyám biztosan felhúzza a szemöldökét, amikor ezt olvassa, hogy én és hőkezelt alma… Nos igen, de kb. csak így és csak ebben. Mert úúúútálom a puha szottyadt, barna párolt almát. Valami rémesen gusztustalannak találom az állagát meg a színét. Az sem segít persze, hogy általában fahéjjal kombinálják, de nem azon múlik. (a másik harakiris gusztustalanság a fagyasztott/főtt/sült eper. jujjj. nyersen ropogósan kell azt enni)

Tudom, nem vagyok egyszerű eset. De az édesség nem “alapvető élelmiszer”, nem fogok éhen halni, ha kihagyom, mert épp’ nem szimpatikus. Az egy másik szint, amikor azért nem szimpatikus valami, mert nem tejzsírból van, hanem növényi vackokból és a csokoládét bevonóval hamisítják. Pedig néha úgy hoznék 2 szelet süteményt cukrászdából, hogy anélkül meglegyen a vasárnapi uzsonna, hogy nekem két fűszálat keresztbe kéne tenni. De mindig szarságokba futok bele. Lassan teleszórhatom halálfejekkel a XI. kerület térképét.

Ebben a receptben a felkockázott alma rögtön repül a forró vajra, majd 1-2 perc után ráöntöm a tésztát. És nem kell neki sok idő, hogy elkészüljön, úgyhogy még pont “ehető” marad.

A múlt héten igazán jó főzős újságokat sikerült vennem (Ínyenc + GoodFood), az egyikből másnap a másikból már aznap kipróbáltam valamit, és mindkettő nagyon jó lett. elégedett vagyok a szerkesztők múlt havi munkájával :-)

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 kis alma
  • 2-3 evőkanál vaj
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor (vaníliás)
  • 1 csipet só
  • 1 csapott teáskanál sütőpor

A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy tálba teszem, és összekeverem. Hozzáadom a tejet és a tojásokat, és kézi habverővel simára keverem. félreteszem amíg megpucolom, kimagozom és felkockázom az almákat. Egy jó nagy (nekem 28-30 cm körül lehet) serpenyőben felhevítek egy evőkanál vajat, 1-2 percig párolom rajta az almát, majd beleöntöm a tésztát. Kis lángon addig sütöm, amíg az alja elkezd megpirulni és a teteje megszilárdul. Egy keverőlapáttal kisebb darabokra szedem, átforgatom, és közé dobok még 1-2 kanál vajat. Pár perc alatt készre sütöm. Porcukorral, karamellszósszal tálalom.

2-3 adag lesz belőle. Az ínyenc magazin aktuális számából van, kicsit változtattam az elkészítésen.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült rizspuding Gyorsan összerakható desszert, aminek egyedüli hátránya az, hogy két és fél órára lefoglalja a sütőt. Egyébként teljesen kezdőknek való, csak össze kell keverni a hozzávalókat és betenni a sütőbe. A cukros tej a sütés végé… Tovább
  • Tiramisus fehércsoki trüffelKépet nem volt se erőm, se kedvem készíteni. Csak feljegyzem a hozzávalókat, hogy ne kelljen jövőre azon gondolkodnom, hogy hogyan is volt tavaly az a trüffel… Flat-catnél láttam ennek az eredetijét, de nekem az ő arányaival … Tovább
  • Joghurtos citromkrém Ezt a desszertet készítettük karácsonyra, bár semmi „karácsonyi” nincs benne, az év bármely napján elkészíthető. A lemon curd egy brit tojássárgájás citromkrém, amit házilag is elő lehet állítani, nekem azonban a gyorsaság… Tovább
  • Habcsók kávékrémmel Magában nem igazán szeretem a habcsókot, de összetörve és némi tejszínhabbal megpakolva, isteni. Mind az ’eton mess’, mind ez a kávés változat. Grillázst az tegyen a tetejére, aki nagyon szereti az édes ízt, a többieknek a… Tovább
  • Csúsztatott palacsinta Gyakran sütök palacsintát, mert vagyunk annyira gyerekek, hogy akármikor meg tudjuk enni. Most a hagyományos tésztájú, túrós vagy kakaós helyett, egy desszertnek is beillő változatot készítettem. Vaj, sok tojás, macerásabb… Tovább

1 megjegyzés:

boriska írta...

Ez nagyon finom lett, megcsináltam, köszi! :)