Azt hiszem az egyik legjobb szakácskönyv-vételem a “Martha’s American Food” volt. Elég sok receptet megcsináltam már belőle, és mindegyik remek lett. És pontosan a recept szerint működött (ez sem alap sajnos, van hogy nem sikerül valami, van hogy első ránézésre látszik, hogy rémesen sok cukor és/vagy vaj van benne és át kell variálni). Mondjuk a “frosting”-okkal bekent tortáit biztos nem fogom kipróbálni. Az amerikai tojásfehérjés- és vajkrémek nem nekem valók, bármennyire is nagy rajongója vagyok a hamburgereknek, pancake-eknek... A pitéi viszont zseniálisak. És van még pár kipróbálatlan belőlük a könyvben, úgyhogy van még felfedeznivaló.
Ez egy tipikus amerikai ‘comfort-food’, őszre-télre, beteg gyereknek, gyerekkor-felidézőnek. Sűrű, nagyon-paradicsomos, és ami a legjobb benne, a kísérője sajtos melegszendvics. Ettől az üres (na jó, betűtésztás, zelleres) menzaleves átváltozik egy teljes értékű vacsorává. Nem muszáj utána megenni egy csomó palacsintát. Lehet, de nem muszáj.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 1 közepes hagyma, finomra vágva
- 3 doboz (3*40 dkg) darabolt paradicsomkonzerv
- 4-5 csésze csirke-alaplé
- 2-3 teáskanál oregánó
- só, bors
- fél csésze tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
a melegszendvicshez:
- 8 szelet kenyér (fehér szendvicskenyér, ha autentikusak vagyunk)
- vaj
- cheddar (vagy ementáli, valami ízesebb keménysajt)
A vajat megolvasztom, és közepes lángon pár perc alatt üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket, átforgatom, majd felöntöm az alaplével és a paradicsommal. Belekeverem az oregánót, felforralom, majd mérsékelt tűzön 45 percig főzöm (fedő nélkül, hogy kicsit besűrűsödjön). Kicsit hűlni hagyom, majd simára turmixolom, belekeverem a tejszínt, visszarakom a tűzhelyre hogy melegen tartsam, és ha szükséges, sóval, borssal, oregánóval ízesítem. Elkészítem a melegszendvicset: négy szelet kenyeret bőségesen beborítok sajttal, befedem a másik négy szelettel. és kívül alaposan megvajazom*. Egy serpenyőt közepes lángon felmelegítek, beleteszem a szendvicseket, majd miután az alsó oldaluk ropogósra sült, megfordítom és további 2-3 perc alatt készre sütöm. Kiszedem, átlósan félbevágom, és azonnal tálalom a forró levessel.
4 adag lesz belőle.
*ahogy a legkevésbé lesz az ember maszatos: minden kenyérnek megvajazom az egyik felét (szendvicskenyérnél nem kell figyelni, hogy melyik-melyikkel alkot párt). Vajas oldalával lefelé beleteszek 4 szelet kenyeret a forró serpenyőbe, megpakolom sajttal, majd lefedem a maradék néggyel (vajas oldal felfelé!).
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése