2015. január 9., péntek

Serpenyős marhahúsos pite

Oké, még csak két receptet próbáltam ki a One pot-ból, de ez után arra jutottunk, hogy már ezért megérte megvenni. Paradicsomos-zöldséges marhahúsos ragu, azon nagyon cheddaros “pogácsa” (biscuit, mint ahogy a múltkor körüljártam a témát). Mi lehet ennél jobb? Nem sok minden.

Kicsit változtattam az arányokon, és a pulykahúst lecseréltem marhára, mert a pulyka nem épp a kedvencem.

Hozzávalók

a raguhoz

  • 20-25 dkg darált marhahús
  • 1 (zöld) kaliforniai paprika, csíkokra vágva
  • 20-22 dkg gomba (barna csiperke), felszeletelve
  • 1 kisebb hagyma, felkockázva
  • 1 doboz darabolt vagy egész paradicsomkonzerv, összeturmixolva, vagy egy fél kilós, dobozos sűrített paradicsomból 40 dkg (ami olyan mint egy extra sűrű paradicsomlé, nem annyira sűrített, mint a kis konzervdobozos)
  • 1 evőkanál chili vagy taco fűszerkeverék
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors

a tetejére

  • fél csésze liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 5 dkg reszelt cheddar
  • 25 g hideg, kockákra vágott vaj
  • 40 ml kefir (író)

A sütőt előmelegítem 220 fokra, és a főzőlapon felhevítek egy közepes, sütőbe is tehető (lehetőleg öntöttvas) serpenyőt. Beleöntöm az olajat, majd hozzáadom a hagymát, a gombát és a paprikát. Időnként megkeverve addig sütöm, amíg megpuhulnak (és a folyadék nagy része elpárolog), ehhez kb. 8-10 perc kell. Hozzáadom a húst és a chili vagy taco fűszert. Kevergetve addig sütöm, amíg a hús mindenhol kifehéredik. Sózom, borsozom, felöntöm a paradicsommal, és pár percig főzöm.
Közben összeállítom a pogácsákat. A lisztet elkeverem a sütőporral, és a szódabikarbónával. Ujjheggyel (vagy célszerszámmal) beledolgozom a hideg vajat (maradjanak kicsi vajdarabok, morzsalékos állaga  cél!), hozzáadom a kefirt és a sajtot, és összekeverem. Ha nagyjából összeállt, kézzel 5 pogácsát formázok, és a pogácsákat a ragu tetejére teszem.
A sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütöm (akkor jó, ha a pogácsák teteje megpirult egy kicsit).
Azonnal tálalom.

2 nagy vagy 3 kisebb adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Zöldséges crumble Nyáron többször készítettem meggyes crumble-t, mindig nagy sikere volt, és nagy előnye, hogy nagyon jól elő lehet készíteni. Egy napig nagyszerűen elvan a hűtőben a gyümölcs vagy zöldség a sütőtálban, a morzsa pedig a keve… Tovább
  • Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy … Tovább
  • Leveles tésztában sült gombás rizs Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert ango… Tovább
  • Gombás spagetti Teljesen minimalista gombás spagetti, de nem hagyhattam ki, hogy ne tegyek bele egy kis szárított vargányát, ha egyszer „ott figyel” a szekrényben. Azt hittem, hogy a mindössze 25 grammos doboz semmire sem lesz elég, de má… Tovább

0 megjegyzés: