2010. április 1., csütörtök

Zöldséges crumble

IMG_4678

Nyáron többször készítettem meggyes crumble-t, mindig nagy sikere volt, és nagy előnye, hogy nagyon jól elő lehet készíteni. Egy napig nagyszerűen elvan a hűtőben a gyümölcs vagy zöldség a sütőtálban, a morzsa pedig a keverőtálban. Böjttől, fogyókúrától, és esti jógaórától függetlenül fogok még hasonló morzsás zöldségeket készíteni, mert gyors, egészséges és finom.

Hozzávalók:

  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 kis cukkini
  • 25 dkg gomba
  • 1 nagy póréhagyma
  • 1 mozzarella gömb
  • 1 evőkanál olívaolaj

A morzsához:

  • 1 csésze zabpehely
  • fél csésze liszt
  • 1/3 csésze reszelt sajt
  • 6 evőkanál vaj

A zöldségeket megtisztítom, a sárgarépát és a gombát 3-4 mm vastagra, a póréhagymát pedig 7-8 mm vastagra vágom. A cukkinit kb. 1 cm vastagon felszeletelem, majd elnegyedelem a szeleteket, és a mozzarellát kb. 1x1 cm-es darabokra tépkedem. Egy nagy serpenyőben felhevítem az olívaolajat, pár percig párolom rajta a póréhagymát, majd hozzáadom a sárgarépát, átkeverem, és kevés vizet öntök alá. Fedő nélkül 6-8 percig párolom, majd megsózom. Végül belekeverem a gombát és a cukkinit, és 2-3 percig együtt puhítom a zöldségeket. A morzsa hozzávalóit egy tálba teszem, és ujjbeggyel gyorsan összegyúrom – nem kell, hogy összeálljon az egész, akkor jó, ha nagyrészt alma- és cseresznyemag nagyságú darabokból áll. A sütőt bekapcsolom 180 fokra (alsó-felső sütés), egy közepes tepsibe vagy egy nagy pitesütő tálba teszem a zöldségeket, megszórom a mozzarella darabokkal, rákanalazom a morzsát, és addig sütöm, hogy a morzsa megpiruljon kicsit (kb. 25-30 perc). Forrón, tejföllel tálalom.

4 fős adag. Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldségleves Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospap… Tovább
  • Póréhagymás csirkefasírt Újabb maradékból készült étel, ezúttal egy kis főtt csirkehúst használtam fel egy teljesen új fogáshoz, ami ráadásul a fogyókúrámba is beilleszthető (a kitűzött cél 25%-a már megvan). A húsgolyókat nem bő olajban sütöttem,… Tovább
  • Kókuszos csirkenyársak Elsőre furcsának tűnhet a kókuszreszelékbe forgatott hús, pedig nem kéne az legyen, mandulát és diót viszonylag gyakran használunk húsételekhez, ezekhez pedig (felhasználási körben legalábbis) eléggé hasonlít a kókusz. Ola… Tovább
  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább
  • Karfiolos tészta Hűtő- és kamratakarítás jegyében született ez az étel, egy kis maradék tészta, szalonna, karfiol és tejföl… Szerintem nagyon jó lett, de én az összes szalonnás-zöldséges tésztának nagy rajongója vagyok. Kénytelen vagyok el… Tovább

0 megjegyzés: