2017. január 29., vasárnap

Téli rakott rizs (vegán)

telisultrizs

Karácsonykor a már régen közzétett, és nálunk kb. kéthetente előforduló vegán sült rizst “téliesítettem”. Vagy ha úgy jobban tetszik, feltuningoltam néhány extrább alapanyaggal. A sima jázminrizs helyett vadrizses keveréket használtam és a spenót-gomba párost gesztenyére és fodros kelre cseréltem. Nagy sikere volt, úgyhogy jól sikerültek a cserék.

A szójatej mennyisége csak körübelüli, nem mindig ugyanannyi nedvességet eresztenek a zöldségek és a rizs sem ugyanannyit szív be. A rizses keveréket előbb is el lehet készíteni, egy napig simán elvan a hűtőben. Ilyenkor is egy kicsit több szójatejet adok hozzá, hogy  másnap is biztosan krémes legyen a végeredmény. A corn flakest és a reszelt rajtot csak sütés előtt szoktam rászórni.

Ha valaki nem vegán, “csak” vega vagy mindenevő, nyugodtan csinálja tejjel és sajttal. A saját adagomra én is rendes sajtot szoktam szórni.  :-)

Hozzávalók:

  • 12 dkg rizskeverék (rizs, vörös rizs és vadrizs keveréke), ha nincs, sima jázminrizs
  • 1 szál angolzeller, kis kockákra vágva
  • 1 kis hagyma, felkockázva
  • 10 dkg főtt gesztenye, kicsit összevágva
  • 10 dkg fodros kel, leszedve a vastag szárról és kicsit összevágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál liszt
  • kb. 3 dl szójatej
  • 3 evőkanál sörélesztő pehely

a tetejére:

  • corn flakes
  • reszelt vegán sajt

A rizst megfőzöm a csomagoláson található útmutató szerint.

Egy fazékban felhevítem az olívaolajat és pár perc alatt üvegesre párolom a hagymát és a zellert. Sózom, majd megszórom a liszttel, átkeverem, és folyamatos keverés mellett felöntöm a szójatejjel. Felforralom és pár percig főzöm.

Hozzáadom a fodros kelt, a gesztenyét és a sörélesztő pelyhet. Sózom és addig főzöm, amíg a fodros kel összeesik. Belekeverem a főtt rizst, megkóstolom, és ha szükséges sóval ízesítem. Ha túl sűrű, öntök még bele egy kis szójatejet.

Két egyszemélyes vagy egy kétszemélyes sütőtálba kanalazom, a tetejét megszórom corn flakesszel és sajttal, és előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. Akkor jó, ha a sajt megolvadt a tetején.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vörösbabos-gombás rizottó Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jog… Tovább
  • Spárgás rizottó Variációk spárgára: második felvonás (első itt). Ideális azoknak, akik esetleg a spárga állagától irtóznak, és nem az ízétől. A spárga majdnem egésze (vagy akár az összes) összeturmuxolva kerül a rizottóba. Hozzávalók: … Tovább
  • Keleti tojásos sült rizs Gyors ázsiai egytálétel. Lehet hússal, hús nélkül, vagy akár rákkal is készíteni, én csak egy kevés húsos szalonnát használtam hozzá. A szállítást és a melegítést is jól bírja, egyszóval tökéletes hétköznapi fogás. Hozzáv… Tovább
  • Kukoricás csirke-rizottó Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az éde… Tovább
  • Töltött karalábé Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani… Tovább

0 megjegyzés: