2018. április 19., csütörtök

Vegán gofri (tej- és tojásmentes)

IMG_20180317_115234_635

Vegán / “mindenmentes” / egészséges gofri recept következik, mert attól, hogy Levi nem ehet tejet és tojást még nem kell minden finomságról lemondani :-) Nekem nyilván amúgy sem, de neki sem :-) Csak ki kellett kísérletezni egy új receptet.

Általában jó nagy adagot sütök, és a maradékot kettesével befagyasztom. A fagyott gofrikat bedobom a pirítóba, és mintha csak pirítóst sütnék, kiolvasztom őket. Ez egyébként a hideg gofrik átmelegítésére és újra ropogósra varázsolására is remek módszer, csak a megfelelő fokozat beállításra kell figyelni. Nyilván a fagyott gofrinak magasabb fokozat kell, mint a csak átmelegítésre váró szobahőmérsékletűnek. A megfelelő fokozat pirítófüggő, némelyiken van is direkt kiolvasztó program.

A recept nyilván működik finomliszttel is, akkor kevesebb folyadékra van szükség, és nyírfacukor helyett répa- vagy nádcukrot vagy akár folyékony édesítőszert is lehet használni.

Hozzávalók

  • 3 csésze teljeskiőrlésű liszt
  • 5 evőkanál chia mag
  • 3 evőkanál nyírfacukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 csésze szójajoghurt
  • 3 teáskanál vanília kivonat
  • 90 g / 1 dl olaj + kevés a sütéshez
  • 1 csésze szójatej

1 csésze = 2,4 dl

A lisztet, a chia magot, a nyírfacukrot és a szódabikarbónát egy tálba teszem és alaposan összekeverem.

Hozzáadom a többi hozzávalót és addig keverem, amíg éppen csak elkeveredik és 20 percig pihentetem a masszát, hogy a chia mag megszívja magát.

Ha szükséges, még egy kis szójatejet keverek a tésztába.

Előmelegítem a gofrisütőt, és a használati utasításnak megfelelően (idő, tésztamennyiség, olajozás…) megsütöm. A kész gofrikat rácsra teszem hűlni, hogy ne puhítsa meg őket a saját gőzük. Ha szükséges, langyos sütőben, rácson, vagy a pirítóban átmelegítem őket.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sonkás-sajtos szendvicsNem biztos, hogy ez tekinthető receptnek, de az “eredetijét” martha stewartnál láttam, szóval más is “kinevezte” már annak. Nem szoktunk szendvicset enni, kenyeret szinte soha, maximum a sparból kiflit, azt is padlizsánkrémme… Tovább
  • Sült csirkés szendvics A “gyors szárnyas ételek”-ben láttam egy hasonló csirkés szendvicset, amit a mi ízlésünkre formáltam. Amúgy más is gyros szárnyasételeknek meg gyros süteményeknek hívja a sorozatot? Na jó én nem, de Levi igen, és kíváncsi va… Tovább
  • Kókuszos tejberizs karamellizált mangóval Tej- és liszt allergiásoknak tökéletes desszert – se liszt, se tejtermékek, és a kókusztejben főtt tejberizs legalább olyan finom, mint a hagyományos, tejes változat. Mi reggelire ettük, ezért a rizst már este megfőztem, hog… Tovább
  • Panini Nem gasztro-témájú minden karácsonyi ajándékom (ajándékunk), de azért sok olyan van, amit bemutathatok itt a blogon. :-). Majd írok az új társasjátékról, meg előbb-utóbb kipróbálok valamit Nigella házi-istennős receptjei köz… Tovább
  • Sült alma (‘apple fritter’) Kicsit rám jött mostanában a ‘junk-food’-evés, meg kókadozott is itthon két alma, a két dolog kombinálása meg erre vezetett… Mentségemre szóljon, hogy ez nagyrészt a vacsorát jelentette, nem egy három fogásos ebéd után tünt… Tovább

0 megjegyzés: