2018. július 9., hétfő

Kevert kakaós-gyümölcsös sütemény (vegán, tej- és tojásmentes)

20180709_085954

Az Instagramon, egy olasz blogban jött szembe a recept. És most hogy kezdjük magunkat összeszedni a babázás okozta “sokkból”, egyre több időt tudok eltölteni a konyhában, minden jónak tűnő vegán sütemény receptet kipróbálunk.

Elsőre furcsának tűnhet a recept, a sok víz, a tojás hiánya, de tökéletesen működik. A cukor mennyiségét érdemes a felhasznált gyümölcshöz igazítani. Savanykás gyümölcshöz kell az egész megadott mennyiség, édesebbhez érdemes csökkenteni rajta.

Én egy kicsit kis sütőedényben csináltam, azért lett jóval magasabb, mint az eredeti receptben, de nekem így is elég volt a megadott 45 perces sütési idő. A lédúsabb gyümölcs növeli, az alacsonyabb, nagyobb alapterületű sütőtál csökkenti a sütési időt, ezért 30 perc sütés után érdemes figyelemmel kísérni, hogy áll.

Mivel olasz a recept: a legjobb reggelire, egy csésze kávé mellé…

Hozzávalók

  • 21 deka liszt
  • 21 deka (210 ml) víz
  • 12 g sütőpor
  • 12 dkg cukor (édes gyümölcs esetén 9 deka is elég)
  • 20 g kakaópor
  • 30 g ízesített alkohol (narancslikőr, barackpálinka, kókuszos rum, vaníliakivonat…  nálunk mostanában a kókuszos Malibu rum a befutó)
  • 50 g napraforgóolaj (vagy más, semleges ízű olaj)
  • a tetejére gyümölcs, felszeletelve
  • a sütőtál kikenéséhez tejmentes margarin vagy olaj és kevés liszt

A sütőt előmelegítem 180 fokra és egy sütőtálat (22-24 cm átmérőjű kerek, vagy kb. azzal megegyező méretű szögletes), kikenek margarinnal és kiszórok liszttel.

A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverem egy tálban. Egy nagyobb tálban összekeverem a vizet, a cukrot, az olajat és az alkoholt.

A lisztes keveréket a vizeshez adom, és simára keverem. A tésztát az előkészített sütőtálba öntöm, elsimítom a tetejét, és kirakom a gyümölccsel (két, felszeletelt nektarint használtam).

Kb. 45 perc alatt megsütöm.

Kapcsolódó bejegyzések

  • vegán “túrótorta” A  szigorú tej- és tojásmentes étrendnek két nagyon nehéz része van: az egyik, hogy nagyon erősen limitált a házon kívüli étkezés, a másik a sütés. Ha vegán lennék, biztos, hogy megenném azokat a dolgokat, amikre az van… Tovább
  • Panírozás tojás nélkül Azt is mondhatnám akár, hogy vegán panír. Se tojás se tej. Semmi állati eredetű nincs benne, de a képen épp csirkemellet paníroztuk ezzel a módszerrel, úgyhogy maga a végeredmény nyilvánvalóan nem vegán. De szerintem működni… Tovább
  • Serpenyős paradicsomos tészta Megint egy vegán (tej- és tojás mentes, ha valakinek ez számít, és nem a vegánság) recept. A blog jelen állapota szerint úgy tűnhet, hogy átálltunk a vegán étkezésre, de ez nem igaz. Mivel azonban kettőnkből az egyiknek tilt… Tovább
  • Pekándiós granola A granola roppant egészséges, hiszen zabpehely, méz és olajos magvak keveréke. És mivel nagyon finom, rettentően eteti magát, de  jobb, ha (legkésőbb) a második maréknál eszünkbe jut hogy, igazi kalóriabomba. Nyilván, … Tovább
  • Vegán sajtos pogácsa Ízlelgessük a kifejezést, vegán sajtos pogácsa. Durva. Szerintem is. Az én totemállatom a marha. Sajt, vaj, tejszín, marhahús, ide nekem. És együtt élek valakivel, aki ezekre mind allergiás. Megoldást kellett erre találni, ú… Tovább

2 megjegyzés:

katalin írta...

Jól néz ki :)

Irén írta...

Üdvözlöm. Légkeveréssel vagy alsó felső sütéssel a jobb. Köszönöm a választ.
Tisztelettel: Molnár Józsefné Irén