Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kigyomlálni a magyar konyhából az elmúlt 100 évben. Igazán nagy kár, amin – szerintem - ez nagyon látszik, az a túlsúly amit ez az ország cipel.
Hozzávalók:
- 25 dkg tarkabab
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 40 dkg darabolt konzervparadicsom
- 1 kis sűrített paradicsom konzerv
- bazsalikom, kakukkfű, lehetőleg friss (2-2 teáskanál)
- 1 babérlevél
- só, bors
- 6 dkg magozott fekete olajbogyó
- petrezselyem
A babot előző este beáztatom, másnap leöntöm róla a vizet, és annyi vízben, ami ellepi felteszem főni. Egy órára felhúzom az időzítőt, és otthagyom a tűzhelyen (közben persze kifut, mint minden, amit fedő alatt főzök) takarékon. Miután letelt az óra, visszamegyek a konyhába, a hagymát megpucolom, és felkarikázom, a paprikákat kimagozom, és csíkokra vágom. Egy nagy serpenyőben, vagy fazékban (nekem az elég magas oldalú 28 cm-es serpenyőbe pont befért az egész) felforrósítom az olajat, és 5 perc alatt üvegesre párolom benne a hagymát. Hozzáadom az áttört fokhagymát és a paprikákat, és további 10 percig párolom. Beleöntöm a kétféle paradicsomkonzervet, a fűszereket, és belekanalazom a babot (a levéből minél kevesebb menjen bele), elkeverem, lefedem, és 40 percig főzöm kis lángon. Közben néha megnézem, hogy van-e leve, ha nagyon elfőtte, akkor a bab főzővizéből öntök rá egy keveset. Végül belekeverem az olajbogyót, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és tálalom.
3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
Újabb Disney klasszikus. Dumbo ittas álma:
1 megjegyzés:
Szeretem az ilyeneket, biztosan el fogom készíteni! :o)
Megjegyzés küldése