2018. szeptember 5., szerda

“Mindenre jó” csokikrém

IMG_20180723_152435_182

“Úgy hívom én ezt, mindent vivő. Minden ruhához, minden alkalomra…” – remélem sikerült pontosan, vagy a felismeréshez kellően pontosan idézni :-)

Ez a csokikrém is ilyen. Tortára, cupcake-re, egyszerű kevert tészta tetejére, amitől az száraz szomorú sütiből hétköznapi csokitortává változik… Hmmmm…. Nyammmm… És a legjobb, hogy kiválóan fagyasztható. Mivel egyedül eszem a tejes dolgokat és nem cél, hogy a babával együtt gyarapodjon a súlyom, kis adag süteményeket csinálok magamnak, és két adag között szünetet tartok. De nincs kedvem a kis adag süteményt mindig a nulláról kezdeni, ezért megcsinálom egyszerre a teljes adag krémet, és kiadagolva befagyasztom.

Ezt az adagot és négy adaghoz használom el. Egy adagból hat olyan szelet sütemény jön ki, mint ami a képen van (ennek is jön majd a receptje). Úgyhogy egy negyedét elhasználom “frissen”, a maradék három kis műanyagdobozban megy a fagyasztóba. Tortához nyilván kell egyszerre az egész adag.

Hozzávalók
  • 280 g porcukor
  • 30 g holland kakaópor
  • 170 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 170 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 270 g étcsokoládé, megolvasztva és egy kicsit lehűtve
  • 180 g zsíros tejföl (min. 20% zsírtartalmú, de a 25%-os még jobb)

Egy tálba összeszitálom a kakaóport és a porcukrot. Robotgéppel habosra keverem a krémsajtot és a vajat (fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek). Alacsonyabb fokozaton, több részletben a vajas keverékhez adom a kakaós porcukrot, majd folyamatos keverés mellett, lassan hozzáöntöm az olvasztott csokoládét. Végül hozzáadom a tejfölt, és homogénre keverem.

Szobahőmérsékletűen könnyű elkenni a sütemény tetején, a hűtőben kicsit megszilárdul.

4 csészényi lesz belőle.

Donal receptjét igazítottam a nálunk elérhető alapanyagokhoz.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vanília sodó Mogyorós és diós aranygaluskát sütöttem, amihez vanília sodót kellett főznöm. Nálunk valami miatt kakaós szokott lenni, ez biztos sokak szemében szentségtörés, pedig a kakaó megy a dióhoz, szerintem jobban is, mint a vaníl… Tovább
  • Tiramisus fehércsoki trüffelKépet nem volt se erőm, se kedvem készíteni. Csak feljegyzem a hozzávalókat, hogy ne kelljen jövőre azon gondolkodnom, hogy hogyan is volt tavaly az a trüffel… Flat-catnél láttam ennek az eredetijét, de nekem az ő arányaival … Tovább
  • Sült rizspuding Gyorsan összerakható desszert, aminek egyedüli hátránya az, hogy két és fél órára lefoglalja a sütőt. Egyébként teljesen kezdőknek való, csak össze kell keverni a hozzávalókat és betenni a sütőbe. A cukros tej a sütés végé… Tovább
  • Csúsztatott palacsinta Gyakran sütök palacsintát, mert vagyunk annyira gyerekek, hogy akármikor meg tudjuk enni. Most a hagyományos tésztájú, túrós vagy kakaós helyett, egy desszertnek is beillő változatot készítettem. Vaj, sok tojás, macerásabb… Tovább
  • Joghurtos citromkrém Ezt a desszertet készítettük karácsonyra, bár semmi „karácsonyi” nincs benne, az év bármely napján elkészíthető. A lemon curd egy brit tojássárgájás citromkrém, amit házilag is elő lehet állítani, nekem azonban a gyorsaság… Tovább

1 megjegyzés:

Mánia írta...

Köszönöm szépen! :)