2009. október 4., vasárnap

Újhagymamártás

ujhagymamartas1

Nem vagyok se nagy ketchup, se nagy mustár fogyasztó, jobb szeretem házilag készített szószokba tunkolni az ételeket. Nem is annyira a mindenféle „E-vitaminok” miatt, hanem inkább azért, mert nem szeretem az ’egyen-ízeket’. Ugyanaz a mártás nem lehet jó gyakorlatilag mindenhez, illetve ne legyen mindennek ugyanolyan íze. Ezt az egyszerű tejszínes újhagymamártást sült csirkecombhoz vagy tócsnihoz szoktam készíteni.

Hozzávalók:

  • 1 csokor újhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1-2 evőkanál liszt (attól függ, mennyire sűrű mártást szeretnénk)
  • 2 dl erőleves
  • 1 evőkanál olaj

Az újhagymát felkarikázom, és pár percig párolom a felhevített olajban. Ezután megszórom a liszttel, elkeverem, és kb. 1 perc pirítás után felöntöm az erőlevessel és a tejszínnel. Gyakori keverés mellett felforralom, kicsit megborsozom, ha szükséges megsózom, és melegen tálalom.

Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás pulykaragu répapürével Villámgyorsan elkészül, tele van zöldséggel és szerintem abszolút kezdő-kompatibilis. És jól melegíthető, lehet vinni munkahelyre ebédre. A sárgarépapüré egyik előnye a burgonyapürével szemben, hogy kevesebb kalóriát tartalm… Tovább
  • (at least)-5-a-day: 7. nap – Tejszínes gombaraguTömeg: 65,4 kg Reggeli: 2 szelet ropogós rozsos kenyér, krémsajt, uborka, narancslé (2 egység) Ebéd: krokett tejszínes újhagymás gombával* (3 egység) Uzsonna: 2 csokis muffin Vacsora: másfél magos ciabatta, májkrém, parad… Tovább
  • Mangós-currys tortillatekercs A kedvenc főzős újságomból, az Ínyencből van a recept, nem is kellett változtatni semmin (illetve én kicsit kevesebb húst tettem bele, mert ennyi hús volt a fagyasztóban, és több újhagymát, mert mit csinálok a maradék 1-2-ve… Tovább
  • Tárkonyos pulykaragu Megint belefutottam egy nem teljesen működőképest Stahl receptbe. Szerintem legalábbis igazán fölösleges az egyik hozzávaló benne. Az a fránya keményítő a hús mártásában. Én egy ideje nem használok ezekhez se lisztet se kem… Tovább
  • Sült csirkecomb hagymamártással Csak elsőre tűnik bonyolultnak: currys csirkecombok, babos rizs és citromos hagymamártás. Valójában villámgyorsan és nagyon egyszerűen elkészül. Fekete bab helyett jó a konzerv vörös vesebab is, azt a fekete száraz babbal … Tovább

0 megjegyzés: