2010. július 16., péntek

Karfiolos “pite” (garden pie)

A goodfoodról van az alap, amin kicsit változtattam a preferenciáink szerint. Még mindig nem tudok kibékülni azzal, hogy az ilyen “kis egyszerű zöldséges ételek” milyen elképesztő szarakodással és mosogatással járnak. Főzd elő ezt főzd elő azt, egy kis sajtmártás, egy kis ingyom-bingyom, meg egy kis sütögetés. És a vége az, hogy minden edényem koszos, a konyhát eluralja a káosz, és a végeredményen ez baromira nem látszik. Amúgy finom volt…

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 1 jó nagy karfiol
  • 20-25 dkg borsó
  • 3 közepes burgonya
  • 15-20 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

A karfiolt rózsákra szedem, és kb. 5 percig főzöm, majd hozzáadom a borsót, kapnak együtt még 1-2 percet, és leszűröm. egy nagy fazékban megolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet, pár percig pirítom, majd állandó keverés mellett felöntöm a tejjel, és sűrűre főzöm. Belekeverem a mustárt, a reszelt sajt nagy részét, sózom, borsozom, és beleforgatom a leszűrt zöldségeket.  Egy tűzálló tálba teszem, a burgonyát meghámozom, felkarikázom, és 5-6 percig főzöm, majd leszűröm, és a sajtmártásos zöldség tetejére teszem. Megszórom a maradék reszelt sajttal, és forró (200 fok, légkeverés9 sütőben kb. 20 percig sütöm.

4 fős adag.

5 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Milyen ügyi vagy,pár napig nem voltam net közelben és te csak írsz és főzöl hőség ide vagy oda! Nagy konyha kell mindig azt mondom,mert rossz mikor főzés közben is mosogatni kell,és ez gyakorta így van.:( A legjobb meg egy cseléd lenne,múltkor megállapítottam,hogy igaz régen nem volt mosogatógép,és hasonlók,de volt cseléd. Van is olyan szakácskönyvem ami cselédes konyhára íródott.:)

Lilla írta...

naja... nagyanyám történetei is mindig a szakácsnőről, a cselédről meg a német nevelőnőről... nekem meg bejárónőm sincs.

meglepődnél meddig építettek cselédszobát a konyha mellé... XX. század eleji a nagyanyámtól örökölt lakás, abban is van cselédszoba. és a háború utáni lakáshiányban volt is hogy laktak benne amennyire én tudom némi házimunkáért cserébe.... most a gyerekszobák kisebbek mint az a cselédszoba

Névtelen írta...

Ez nagyon jó ötlet és ráadásul nagyon guszta! A krumpli egyszerűen istenien néz ki!

mellissina2 írta...

Végre valaki,aki azt mondja tele a t....m,a mosogatással,a rengeteg edénnyel,ha egy valamire való ételt akarsz késziteni,utána 3 órát csak mosogatsz,és a többiről nem is beszélve.De azért csak oda állunk,mert ugye enni kell!
A cselédsorsról csak annyit,gondolj bele,Te is lehetnél az a cseléd!szerintem mindenki legyen a maga cselédje,mert magad döntesz,hogy mit vállalsz!és persze enni jó!!!!
Az étel pedig isteninek látszik!Már megérte,hogy a Magad cselédje vagy!!!

Lilla írta...

félre ne érts, nem azt mondom hogy nekem cseléd kell. egy mosogatógéppel (nem fér el), egy automata porszívóval (a mostani modellek még drágák és nem elég jók), és gyűrődésmentes ruhákkal már tökéletesen elégedett lennék.