2010. július 21., szerda

Pácolt feta

Nem szoktam a fetát másra cserélni a receptekben, bár meg kell jegyeznem, hogy nem a kedvenc sajtom. Túl sós, és a són nem igazán van semmilyen íze. Ez pedig édeskevés, pláne, hogy a só-fogyasztásom igen alacsony, nem vagyok hozzászokva a sós ízekhez (és ezen nem is kívánok változtatni).

Most azonban egy salátába pácolt feta kellett, ami a szakácskönyv szerint van a csemegeüzletben. Ja, öt villamosmegállóval odébb az alléban talán, de hogy itt nincs az tuti. És hát nem lehet az olyan bonyolult dolog, hogy ne tudjam megcsinálni.

Arra jutottunk, hogy fetát már csak így. Minimális erőfeszítéssel iszonyú sokat lehet dobni az alapjáraton eléggé gagyi fetán.

Hozzávalók:

  • 20 dkg feta
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olaj (én vegyesen olíva- és napraforgó olajat használtam)
  • bazsalikom
  • oregánó
  • majoranna

A fetát kb. 1x1-es (1,5x1,5) kockákra vágom, és egy befőttesüvegbe teszem. A fokhagymát meghámozom, karikákra vágom, és a sajt mellé dobom a zöldfűszerekkel együtt (én szárítottat használtam, tökéletes volt azzal is). Felöntöm olajjal, szorosan becsukom, párszor megforgatom, hogy mindenhova jusson mindenből, majd 1-2 napra a hűtőbe teszem. Salátákba nagyon jó, öntet helyett lehet használni a pácból.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Omlós húsos táska Az anyámtól tanul sütemények egyike, amióta az eszemet tudom, benne van a kézzel írott- beragasztgatott füzetkéjében. Tipikusan „semmi extra” a receptje, egy egyszerű omlós tészta sonkakrémmel töltve, mégis mindenkinek nag… Tovább
  • Sonkás-sajtos palacsinta Egyikünk sem az a kenyeres-felvágottas típus, úgyhogy a (nem túl nagy) húsvéti sonka is kitartott egy darabig, és különböző RENDES ÉTELEKBEN végezte, nem tormával és retekkel, kenyér mellé betolva (ha már itt tartunk, egyö… Tovább
  • Cukkinis-kukoricás tészta Amikor nincsen kedvem vagy időm sokáig a konyhában pepecselni, csak összevágok némi zöldséget, melléöntök egy kis tejszínt, és főzök mellé tésztát, mondhatjuk azt is rá, hogy „gyorskaja”. Elvileg gyorsabb lenne pizzát rend… Tovább
  • Sonkás babsaláta Volt még pár deka száraz bab a szekrényben, ami semmi másra nem lett volna elég, a sonka magában nem igazán fogyott, tojás és mozzarella pedig mindig van itthon. Innentől elég egyértelmű volt, hogy mi lesz az ebéd, egy egy… Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább

1 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Szuper! :)
Néhány napja készítettem egy hideg tésztasalátát és lusta háziasszony módjára megvettem a bolti készet (bocsánat, itt volt...), de nem igazán gazdaságos, úgyhogy legközelebb elkészítem, mint Te! :)