2010. július 21., szerda

Pácolt feta

Nem szoktam a fetát másra cserélni a receptekben, bár meg kell jegyeznem, hogy nem a kedvenc sajtom. Túl sós, és a són nem igazán van semmilyen íze. Ez pedig édeskevés, pláne, hogy a só-fogyasztásom igen alacsony, nem vagyok hozzászokva a sós ízekhez (és ezen nem is kívánok változtatni).

Most azonban egy salátába pácolt feta kellett, ami a szakácskönyv szerint van a csemegeüzletben. Ja, öt villamosmegállóval odébb az alléban talán, de hogy itt nincs az tuti. És hát nem lehet az olyan bonyolult dolog, hogy ne tudjam megcsinálni.

Arra jutottunk, hogy fetát már csak így. Minimális erőfeszítéssel iszonyú sokat lehet dobni az alapjáraton eléggé gagyi fetán.

Hozzávalók:

  • 20 dkg feta
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olaj (én vegyesen olíva- és napraforgó olajat használtam)
  • bazsalikom
  • oregánó
  • majoranna

A fetát kb. 1x1-es (1,5x1,5) kockákra vágom, és egy befőttesüvegbe teszem. A fokhagymát meghámozom, karikákra vágom, és a sajt mellé dobom a zöldfűszerekkel együtt (én szárítottat használtam, tökéletes volt azzal is). Felöntöm olajjal, szorosan becsukom, párszor megforgatom, hogy mindenhova jusson mindenből, majd 1-2 napra a hűtőbe teszem. Salátákba nagyon jó, öntet helyett lehet használni a pácból.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Waldorf saláta csirkével Nyilván leginkább Waldorf-saláta Lilla-módra – nem kevertem hozzá házi majonézt, sosem szoktam, és egy kis csirkehúst is kevertem bele, hogy egy kis zsemlével megfelelő legyen ebédre. A diót mindig csak a végén szoktam rászó… Tovább
  • Almás káposztasalátaHasonló ehhez, de mégsem ugyanaz.Gyomorkímélőbb (nincsen benne nyers hagyma), és édeskésebb (és nem a cukortól, mint az eredeti verzió, amit én következetesen mindig hozzáadott cukor nélkül csinálok, hanem az almától). Körete… Tovább
  • Eper-avokádó saláta Saláta hetet tartunk (igen éhes vagyok, és igen, fogok enni nachost az esti tévézéshez, de előtte betolok ebből még egy adagot), ez az első versenyző. Levi 10/10nek ítélte, innentől fel van adva a lecke a későbbiekre. Pontos… Tovább
  • Olasz tésztasaláta Főztem a héten elég rendesen (és össze-vissza ettem mindenfélét), de a fényképezés sokszor elmaradt. Ezt a (lássuk be nem túl bonyolult) tésztasalátát sikerült megörökíteni. Nem is annyira, mint recept, inkább mint ötletadó… Tovább
  • Gorgonzolás salátaöntetMartha Stewart oldaláról van a recept, annyit változtattam, hogy kihagytam a csípős szószt és nem mértem a gorgonzolát. Nagyon jó, egy aprítóval pár másodperc alatt elkészül (persze kézzel is össze lehet keverni). Hozzávalók:… Tovább

1 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Szuper! :)
Néhány napja készítettem egy hideg tésztasalátát és lusta háziasszony módjára megvettem a bolti készet (bocsánat, itt volt...), de nem igazán gazdaságos, úgyhogy legközelebb elkészítem, mint Te! :)