2010. július 30., péntek

Sajtos babfasírt +paradicsomos rizs

Folytatva a tegnap megkezdett gondolatokat, hogy milyen étkezési szokásokon és hogyan kell változtatni, jöjjön a következő “mumus”: a rizs. Ez sem bonyolult, az adagot kb. 5 dkg/főre kell csökkenteni, és a rizs lehetőleg legyen barna. Ez a barna dolog részemről rendben van, kivéve a rizottót, ott maradok a kerekszeműnél (és el kell még használni a meglévő készleteket).

A bab/lencse egészséges, lassan és kicsit emeli csak a vércukorszintet, szóval egyen belőle mindenki minél többet (és nem rommá turmixolva). Saláta, leves, főzelék, és hamburgerpogácsa is készülhet belőle.

A sajtos babpogácsa a GoodFoodról van, kicsit persze kellett változtatni rajta, mert olyan babot nem találtam, mint amit a recept ír, és a sajtot lecseréltem soványabbra. Köretnek tök jó lett volna mellé a grillezett koktélparadicsom, de a napsütés elégtelen volta miatt a héten nem érett meg túl sok az erkélyen. Saláta meg csak ronda volt a boltban, úgyhogy főztem mellé egy kis paradicsomos rizst

A babpogácsa nagyon jó, vega-burgerbe is lehet tenni, szépen egyben marad, és a mérete is pont megfelelő a hamburger zsemléhez.

Hozzávalók:

A bab-pogácsához:

  • 1 doboz (40 dkg) babkonzerv (nagyszemű fehér, nem tudom mi a neve)
  • 1 tojás
  • kevés liszt
  • 7,5 dkg sovány reszelt sajt
  • zsemlemorzsa
  • fél hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj

A rizshez:

  • 6 dkg rizs
  • 2 paradicsom (20 dkg)
  • 1 hagyma (10 dkg)
  • 1 teáskanál olaj
  • só, bors, zöldfűszer

A babot lecsöpögtetem, és burgonyanyomóval összetöröm(jó erős villával is lehet). a hagymát apróra vágom, és nagyon kevés olajon a zúzott fokhagymával együtt pár percig párolom, majd a babhoz adom. Belekeverem a reszelt sajtot, kicsit megsózom, összegyúrom, és 4 pogácsát formálok belőle. A pogácsákat kb. 10 percre hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen bepanírozni (nagyon jól formázható massza, panírozni és sütni is könnyű). A babpogácsákat lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába forgatom, majd kb ujjnyi olajban pár perc alatt megsütöm. A rizshez az olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a rizst, átforgatom, felöntöm vízzel, és néha megkeverve megfőzöm. közben kicsit megsózom, és ha szükséges adok még hozzá vizet. végül belekeverem az összevágott paradicsomot, és a babpogácsával tálalom.

2 fős adag.

A babpogácsa: kb. 520 kcal és 40 g szénhidrát adagonként.
A rizs: kb. 90 kcal és 20 g szénhidrát adagonként.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Hajtogatott kakaós kiflik Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, n… Tovább
  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább
  • Fahéjas szívek Nagyon gyorsan elkészülő (és elfogyó) édes falatkák kávéhoz, teához, vagy fagylalthoz. Alig tudtam pár darabot megmenteni a fényképezéshez (és ahhoz is kellett némi veszekedés). Nem mértem, hogy hány kanál fahéj fogyott, s… Tovább
  • Mozzarellás tőkehalfilé Volt még itthon egy kb. 12 dekás tőkehal-szelet, amit nem akartam sem panírozgatni, sem lisztbe forgatni, és úgy megsütni. Nem mintha baj lenne, ezekkel a módszerekkel, de nem volt kedvem se a tűzhely mellől figyelni, hogy… Tovább

2 megjegyzés:

Ildy írta...

Tetszik ez a babpogácsa, köszi.

Felhőlány írta...

Pogácsát még én sem sütöttem babból, viszem a receptet, köszi! :))