2010. július 29., csütörtök

Sonkás spagetti

Heveny életmód-váltásban vagyunk, mivel jó esélyünk van idővel kettes típusú cukorbeteggé válni (nekem különösen). Azért nem kell semmiféle vészharangot kongatni, meg túl nagy dolgokra gondolni, hála az eddigi szokásainknak nem olyan durva a változtatás. És hogy mi a diéta: minél pontosabban betartani a kettes típusú cukorbetegséghez előírt étrendet. Ez részemről 1200 kcal és 150 g szénhidrát naponta. Egyébként nem vagyok túlsúlyos vagy ilyesmi 23-as a BMI-m, ezt azért lentebb kell persze vinni, mert pár kiló fogyással már jelentősen javulnak a kilátásaim. És amúgy is min. 2 éve halogatom ennek a “diétának” az elkezdését.

Szóval spagetti. Az eddigi kb. 10 dkg-ról 5-re kellett vinni az adagokat, és a tészta legyen durum (részemről minimum egy évtizede az), mert az sokkal lassabban emeli meg a vércukorszintet, nincs benne koleszterin és a fehérjetartalma is magasabb. Ez a sima pestos tésztának nem kedvez, rengeteg zöldséget tartalmazó szószok kellenek a tésztához. Vagy enni előtte egy nagy tál salátát. De inkább az előbbi.

Hozzávalók:

  • 25 dkg spagetti (durum)
  • 2 dl 20%-os tejszín
  • 20 dkg sovány sonka
  • 50-60 dkg paradicsom
  • majoranna
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 6-8 dkg sovány reszelt sajt

A spagettit megfőzöm, és közben elkészítem a mártást. A paradicsomot kb. 1x1 cm-es kockákra vágom, és s sonkát felcsíkozom. egy serpenyőbe öntöm a tejszínt, belekeverem a sonkát a paradicsomot,a zúzott fokhagymát és a majorannát, és kb. 10 percig főzöm. Egy kicsit megsózom majd összekeverem a leszűrt tésztával. A reszelt sajttal megszórva tálalom.

4 fős adag. Adagonként: kb. 500 kcal kb. 55 g szénhidrát

5 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Remélem folytatod ezt a sorozatot! Igaz nekem nincs türelmem számolgatni,de nagyon tetszik ez a bejegyzés! A durum tészta nálam is alap.:)

Wittner Lilla írta...

ezt nem kellett számolgatni, mert egy cukorbetegnek szóló könyvben volt. én csak annyit változtattam rajta h nem óvárit raktam rá hanem valami zsírszegény sajtkeveréket.
én egyébként azon gondolkodtam, hogy ha nincs megadva, akkor hogy kell vajon kiszámolni. csak összeadom a hozzávalókat vagy számít az elkészítési mód is sütés stb. (mert mégiscsak kémia és átalakulnak közben az anyagok). ezt még le kell nyomozni.
amúgy ja lesz folytatás. mivel örökre be kell építsem az 1200 kcal és a 150 g szénhidrátot, nem állhatok le egy hét után...

GasztroRéka írta...

Megkérdeztem most egy illetékest a családomból. Ő azt mondta,hogy az alkoholon kívül semmi másnak nem alakul át a kalóriatartalma főzés,sütés közben. A többit már csak a szervezetünk égeti...:) Talán ez egy kicsit megkönnyíti a dolgokat. Külön mondta az alkoholt,hogy az nem ajánlatos ilyenkor,max főzni vele,de te úgy sem élsz vele. Horváth Ilona elejében is vannak ilyen táblázatok,először néztem is,hogy minek,de egyáltalán nem hasztalan. Lassan majd fejből vágod ezeket az értékeket.:) ..én meg szorgalmasan olvasom majd a bejegyzéseidet,egyrészt mert nagyon érdekesnek találtam ezt is,másrészt meg a párom fogyni szeretne. Könnyű ételeket gyakran készítek neki,de soha nem számoltam semminek utána,szóval talán ez engem is ösztönözni fog.:)

Lilla írta...

köszi az infót, ez egyszerűbbé teszi a dolgokat.
hát igen az alkohol kb. bármilyen betegségnél tiltólistás, de nekem különösen. mondjuk nem igazán áldozat éves szinten néhány pina colada-ra csökkenteni az alkoholfogyasztásomat.

Cukorbeteg írta...

Én sajnos már cukorbeteg vagyok, de hasznos volt számomra is ez a recept :) Köszönöm