2010. július 8., csütörtök

Sóskás rizottó

Nem vagyok egy nagy kertész, nálam a szobanövények is lassan, de biztosan pusztulnak (legalább mindig van hely az újonnan érkezőknek), és az biztos, hogy nem tennék lépéseket egy virágágyásért. Azt hiszem, kicsit olyan vagyok, mint a kecskék. Csak az érdekel, amit meg lehet enni (és nem, a virágokat nem lehet megenni, a rózsát különösen nem). Kivétel a karfiol és a brokkoli, ha nagyon pontos akarok lenni.

Szóval kertészkedés. Van egy picike erkélyünk, ahol viszont nagy lelkesedéssel locsolom a balkonparadicsomot, az avokádófámat, a metélőpetrezselymet és a sóskát. Heccből ültettem egy ládába sóskát, mert az roppant igénytelen növény, és vicces lenne, ha kinőne meg minden.

Hát főzeléket azért nem fogok belőle főzni, de most fűszerként felhasználtam belőle egy adagot (lehetett volna ez az adag egy kicsit nagyobb), és az akció azt is jelentette, hogy végre megritkítottam kicsit.

Ja és dobpergés… Levi most evett először olyan sóskás ételt, ami nincs ehetetlenre cukrozva!

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg húsos szalonna
  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • 1 pohár fehérbor
  • zöldségalaplé
  • 1 hagyma
  • reszelt sajt
  • diónyi vaj
  • sóska

A hagymát apróra vágom, és a szalonnát felkockázom, egy serpenyőben/fazékban pár percig sütöm őket, ha szükséges, öntök alá egy kis olajat. Hozzáadom a rizst, pár percig pirítom, hogy opálosan áttetszőek legyenek a szemek, majd felöntöm a borral. miután beszívta az összes bort, forró zöldségalaplevet adagolok hozzá, és állandóan keverve addig főzöm, amíg a rizsszemek ‘al dente’ állagúak lesznek. Lehúzom a tűzhelyről, reszelt sajtot, vajat és csíkokra vágott (ollóval a legegyszerűbb szerintem) sóskát keverek bele. Tálalás előtt lefedve pár percig állni hagyom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkemellfilé sajtmártással és sütőtökös rizzsel Itt az ősz, megjelentek a dísztökök, a sütőtökök, és a babákat már téli anorákban, sapkában és a babakocsira szerelhető védőizében sétáltatják. Mintha legalábbis –10 fok lenne. Nekem meg kardigánt kellett húzni reggel. Réme… Tovább
  • Rizskoch-muffin Nem vagyok egy Stahl Judit-fan. Sőt. Nekem túl sok a vaj és a tejszín (hát ja ilyen is van) és túl szirupos. Elég régen betört a gasztronómiai piacra, én meg annál is régebb óta főzök, de eddig valahogy elkerültek a rece… Tovább
  • Vega rakott cukkiniTúl részletesen nem írom le, csak nagyjából a rétegeket, úgy gondolom vagy így vagy úgy, de rizst főzni mindenki tud, a besamel pedig rengeteg helyen szerepel (itt is többször). 1. réteg: nyers, (és nem fűszerezett) cukkini … Tovább
  • Laskagombás rizottó Részletesen nem írom le, megszámlálhatatlanul sokszor szerepel már a rizottó-főzés a blogon, van hol utána nézni (nem mintha túl bonyolult lenne). Egy könnyű zöldséges ebéd a sok hús-sütemény trakta közt. Hozzávalók: a rizot… Tovább
  • Töltött cukkini Nem tudok pontos mennyiségeket írni, lefotóztam, meg jó lett, úgyhogy publikálom.Elég sok helyen van már gömbcukkini, ami egy igazán nagyszerű dolog. ez való tölteni, nem a kilós disznóknak való cukkinik. Rémes vesszőparipám… Tovább

3 megjegyzés:

Bori írta...

A szobanövényekkel kapcsolatosan magamra ismertem ;-) Most szereztünk egy-két igénytelennek mondott dísznövényt a berlini erkélyre, eddig még élnek, kopkopkop, locsolgatom őket meg minden. A posztod kapcsán eszembe jutott, hogy már fűszernövényeket is mióta akarok nevelgetni - azt hiszem, be is szerzek majd egy párat, remélem, kitartanak majd :-D

Névtelen írta...

Lilla! Hol szoktál arborio rizst venni??? Én az intersparban, de egy ideje nem találok.

Lilla írta...

én is a spar/interspar duóban vettem eddig a sajátmárkás olaszt, de én sem találom egy ideje.
ázsia bt a nagycsarnok aljában még, ahol többször vettem. más tippem nincs (meg persze időszakos cuccok, ha nagyritkán van a lidl/aldi duóban, akkor ott fel lehet tankolni, de az eléggé esetleges)