2010. augusztus 18., szerda

Cheesecake aka túrótorta “muffin”

Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát új papírjaim vannak hozzá, az pedig olyan, mint az új ruha, minél előbb be kell vetni.

Van ugye nekem egy Stahlos muffinos könyvem, hála az egyik drogéria láncnak :-)

Párat megjelöltem benne, ez volt az egyik, bár pár ponton eltértem, kevesebb vaj és cukor, ez ugye alap. És philadelphia sajtkrém helyett sima sparos zsírszegény túrót használtam, olcsóbb is, kevésbé hizlal és ez volt a boltban. Legközelebb is túróból lesz, mert nagyon jó, állagra és ízre is más, mint a zsíros morzsalékos sokszor száraz “normál” túrók.

Hozzávalók:

az aljához:

  • 15 dkg keksz (zabfalatok)
  • 8 dkg vaj

középre:

  • 25 dkg sovány túró
  • 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat

a tetejére:

  • 20 dkg tejföl
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 5 dkg cukor

A kekszet aprítóval morzsává töröm, majd összekeverem a megolvasztott vajjal (én csak rádobtam a vajat, be a mikróba, majd egy kanállal összekevertem). 2-2 papírral kibélelem a muffin tepsi mélyedéseit, és az aljukba nyomkodom a kekszes keveréket. Pár percre beteszem a hűtőbe, hogy a vajas kekszmorzsa megkeményedjen. Közben összekeverem a középső réteg hozzávalóit, és előmelegítem a sütőt 150 fokra (légkeveréssel). A túrókrémet a kekszmorzsára kanalazom, és kb. 20-25 percig sütöm. A tejfölt összekeverem a cukorral és a vanília kivonattal, elosztom a muffinok tetején és még 8 percig sütöm, majd hagyom őket kihűlni. akkor jók, ha pár órát eltöltöttek a hűtőben.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fűszeres steak burgonya Itt a tél. Most már hivatalosan is. Eljött az esti sütőben sütések ideje – sütőtök, gesztenye, és a burgonya mindenféle fajtája. Ha szép burgonyát tudunk vásárolni, lehet ezt héjastul is sütni, csak nekem burgonyahéj-fóbiá… Tovább
  • Paradicsomos káposzta Szerintem igazi őszi főzelék (és menza-kaja) a paradicsomos káposzta. Nem hiszem, hogy túl sokat lehet trükközni az elkészítésével, az egyetlen, amiben némi mozgástér van, a paradicsom: házi, bolti 100%-os dobozos, olasz d… Tovább
  • Fetás-olajbogyós rakott tészta Újabb egyszerű tészta konyhai „analfabétáknak” alapporok és más hasonló csodaszerek nélkül. A szükséges „tudományok” sora kimerül a tészta főzésben, ez pedig még a száraztészta zacskóján is fel van tüntetve. Nem érdemes hú… Tovább
  • Sütőtökös lepény Ismét egy hétközbeni minimál-sütés, csak megpakoltam az előre nyújtott leveles tésztát, betoltam a sütőbe, és fél óra alatt elkészült a vacsora. Erre is igaz az, ami az összes hasonló ételre, hogy kis adagban előételként i… Tovább
  • Borsós-póréhagymás spagetti Villámgyorsan elkészíthető, nyarat idéző fogás, amit ráadásul egész évben bármikor elkészíthetünk – póréhagyma és mirelit zöldborsó mindig van a boltban. A legtöbb tészta igazán csak frissen jó, de ez még másnap is jó volt… Tovább

2 megjegyzés:

Lilla írta...

köszi

Névtelen írta...

Szia! Tényleg szép!
Másnak is tetszik a recept, és a kép is, mert megtaláltam a sütigyáron ezt a képet.
Itt a link : http://www.sutigyar.hu/recept/amerikai_turotorta_muffin
ha esetleg szeretnél írni a felhasználónak, aki saját képként tüntette fel, amit te csináltál.