2010. augusztus 18., szerda

Cheesecake aka túrótorta “muffin”

Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát új papírjaim vannak hozzá, az pedig olyan, mint az új ruha, minél előbb be kell vetni.

Van ugye nekem egy Stahlos muffinos könyvem, hála az egyik drogéria láncnak :-)

Párat megjelöltem benne, ez volt az egyik, bár pár ponton eltértem, kevesebb vaj és cukor, ez ugye alap. És philadelphia sajtkrém helyett sima sparos zsírszegény túrót használtam, olcsóbb is, kevésbé hizlal és ez volt a boltban. Legközelebb is túróból lesz, mert nagyon jó, állagra és ízre is más, mint a zsíros morzsalékos sokszor száraz “normál” túrók.

Hozzávalók:

az aljához:

  • 15 dkg keksz (zabfalatok)
  • 8 dkg vaj

középre:

  • 25 dkg sovány túró
  • 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat

a tetejére:

  • 20 dkg tejföl
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 5 dkg cukor

A kekszet aprítóval morzsává töröm, majd összekeverem a megolvasztott vajjal (én csak rádobtam a vajat, be a mikróba, majd egy kanállal összekevertem). 2-2 papírral kibélelem a muffin tepsi mélyedéseit, és az aljukba nyomkodom a kekszes keveréket. Pár percre beteszem a hűtőbe, hogy a vajas kekszmorzsa megkeményedjen. Közben összekeverem a középső réteg hozzávalóit, és előmelegítem a sütőt 150 fokra (légkeveréssel). A túrókrémet a kekszmorzsára kanalazom, és kb. 20-25 percig sütöm. A tejfölt összekeverem a cukorral és a vanília kivonattal, elosztom a muffinok tetején és még 8 percig sütöm, majd hagyom őket kihűlni. akkor jók, ha pár órát eltöltöttek a hűtőben.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vaníliás keksz A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forra… Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Joghurtos vaníliakrém Volt egy relatíve sikertelen tortasütésem, melynek eredményeként a kész tortán kívül lett egy 26 cm-es, kókuszos kevert tésztájú tortalapom, ami elég lassan fogyott. Ki kellett hozzá találni valamit, mert én nem vagyok az … Tovább
  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Vaníliás almás lepény Vasárnap délutáni, békebeli teázgatáshoz való sütemény. Magában is nagyon finom, de meg lehet koronázni még egy kis vaníliafagylalttal, vagy nem túl keményre vert tejszínhabbal is. Nagyon egyszerű és gyors, légkeveréses sü… Tovább

2 megjegyzés:

Lilla írta...

köszi

Névtelen írta...

Szia! Tényleg szép!
Másnak is tetszik a recept, és a kép is, mert megtaláltam a sütigyáron ezt a képet.
Itt a link : http://www.sutigyar.hu/recept/amerikai_turotorta_muffin
ha esetleg szeretnél írni a felhasználónak, aki saját képként tüntette fel, amit te csináltál.