2010. augusztus 8., vasárnap

Sonkás-túrós quiche

Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalírozó levéltetű-hordát. Úgyhogy mindkettő repült a kukába, és vettünk tetűirtót (valami bio cucc), és szorgalmasan permetezem a többi növényt, hogy ne jussanak ugyanerre a sorsra. Zöldség meg nem nagyon volt itthon, úgyhogy a fagyasztóban megbújó maradék borsó került a lepénybe.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12 dkg liszt (teljeskiőrlésű ezért sötét a tészta)
  • 8 dkg vaj
  • csipet só
  • víz

A töltelékhez:

  • 15 dkg borsó
  • 25 dkg sovány túró (nekem krémtúró volt)
  • 2 tojás
  • pár szelet sonka (4-5 szelet vékony vagy 2-3 vastagabb)

A lisztet és a vajat kicsit megsózom, elmorzsolom és kevés hideg víz hozzáadásával gyorsan omlós tésztát gyúrok belőle. Kibélelek vele egy 18 cm-es formát, és kb. 30 percre hűtőbe teszem. Közben a borsót egy tálba öntöm, és hagyom felolvadni. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 percig elősütöm a tésztát, és közben összekeverem a tölteléket. A borsóhoz adom a túrót, majd a tojásokat, és végül az összevágott sonkát. A tölteléket a tésztára öntöm, és addig sütöm, amíg megszilárdul és elkezd a teteje egy kis színt kapni.

2 fős adag. Salátával 3.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött káposztaAllergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje…. Hozzávalók: 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés) 20 dkg rizs 1 fej hagyma … Tovább
  • Sült csirkés bulgur Hétvégén főzős-evős napokat szoktunk tartani, ezért hétfőre olyan ebédet szoktam készíteni, ami hamar elkészül, és kicsit kíméli a gyomrot. A sült csirkemell megmaradt vasárnapról, bulgur mindig van a szekrényben, és parad… Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább
  • Csőben sült brokkoli Ritkán eszem brokkolit, mert „egyesek” a puszta említését sem bírják, a szagáról és a látványról nem is beszélve. Ezért amikor végre hozzájutottam, olyan formában akartam elkészíteni, hogy jól érvényesüljön az íze, és ne k… Tovább

1 megjegyzés:

Ildy írta...

Aztaa, de jól néz ki!