2009. március 26., csütörtök

Sajtos roló

sajtosrolo1

Imádom. Egyszerűen szinte bármennyit meg tudok belőle enni. A bolti verzióból nem feltétlen, a mindenféle növényi zsírokból készült töltelékek valahogy nem olyanok… Na ebben nincsenek ilyen huncutságok, csak a belevaló dolgok – vaj, tej, sajt. rolóformát edényboltban lehet venni, megéri az egyszeri nem túl nagy beruházást, mert változatos krémekkel lehet tölteni – sajtkrém, gyümölcskrém, tejszínhab, csokikrém…

hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás a kenéshez

a krémhez:

  • 7,5 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 2 tojás
  • 18 dkg reszelt sajt (fele füstölt, fele trappista)
  • 7,5 dkg vaj
  • só, bors, szerecsendió
  • reszelt sajt a „végekre”

A leveles tésztát vékonyra nyújtom, csíkokat vágok belőle. A csíkok egyik oldalát megkenem kevés vízzel, és feltekerem a rolóformára. Kivajazott tepsibe fektetem, és megkenem a felvert tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon pár perc alatt megsütöm. Fogókesztyűvel még forrón lehúzom a tésztát a formákról. Egy adag tésztából 28-30 darab szokott kijönni. Egy lábasban elkeverem a tojásokat a liszttel, majd apránként felöntöm a tejjel (ha nem sikerülne csomómentesre, akkor elő a botmixerrel), és sűrűre főzöm. Miután megfőtt, belekeverem a reszelt sajtot és a vajat, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval ízesítem. Félreteszem hűlni. A rolókat megtöltöm a sajtkrémmel, a két végüket reszelt sajtba mártom, és a tálalásig a hűtőszekrényben tartom.

28-30 darabhoz. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: